Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 385, april 2023

Gitarist Extra 23-03-2023 10:03

In Gitarist 385, april 2023 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsniveaus: makkelijk, gemiddeld en gevorderd.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 385, april 2023. Vanaf vrijdag 24 maart in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

Voorbeeld 1 Joey Santiago (Pixies)
Deze frase maakt gebruik van achtste noten en geeft het onderliggend akkoordenschema weer terwijl de tweede helft van elke noot een melodie vormt in het hoge register.

Voorbeeld 2 Nancy Wilson (Heart)
Deze riff is opgebouwd uit powerakkoorden en wisselt af tussen doorklinkende en afgedempte tonen.

Voorbeeld 3 T-Bone Walker
In deze frase worden G majeur- en G mineurpentatonisch door elkaar gebruikt, wat ons de beschikking geeft over kleine en grote tertsen, de grote sext en kleine septiem.

Voorbeeld 4 Al McKay (Earth, Wind & Fire)
Deze funky frase begint met een Am-figuur in het vijfde vakje op de dunste snaren; dan volgen losse tonen op de laagste snaar en dan weer het akkoordfiguur. Zo krijgt het idee melodisch vorm.

Voorbeeld 5 Gary Holt (Exodus, Slayer)
Deze snelle thrashriff maakt gebruik van powerakkoorden en een chromatisch stijgende melodie.

Voorbeeld 6 Andy Wood (countrymetalgitarist)
Hier hebben we een op countryrock geïnspireerde lick in G mixolydisch.

zoeken
zoeken