Pink Floyd: 50 jaar The Dark Side Of The Moon

Audio en video bij de feature in Gitarist 386, mei 2023

Gitarist Extra 20-04-2023 11:04

Het is vijftig jaar geleden dat Pink Floyds meesterwerk, ‘The Dark Side Of The Moon’, verscheen. Hoewel een van de beste studioalbums aller tijden, begon 'Dark Side' als een liveshow. Pink Floyd zou het tweemaal integraal live spelen: halverwege de jaren zeventig en nogmaals in 1994. In Gitarist 386, mei 2023 onderzoeken we de geschiedenis van ‘Dark Side’ als live-uitvoering en de aanloop naar de studio-opname. Ook zien we hoe het project vorm gaf aan de direct herkenbare sound van David Gilmour en de apparatuur die hij daarvoor gebruikte, in de jaren zeventig én negentig.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 386, mei 2023. Vanaf vrijdag 21 april in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  


Vijftig jaar na de release van het album is de iconische status van ‘The Dark Side Of The Moon’ onomstreden. Het is nog altijd een van de best verkopende albums ooit en bleef maar liefst 741 weken genoteerd in de hitlijsten, tussen 1973 en 1988. 

Ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum verscheen er een deluxe boxset met ondermeer een remaster van het album op cd, vinyl en dvd en een liveregistratie van het complete album uit 1974. 

Er zijn twee periodes geweest waarin het album live integraal werd uitgevoerd: begin jaren zeventig, zowel voor als na de release van het album, en de verrassende wedergeboorte in 1994 tijdens Floyds ‘The Division Bell’-tour.

Hoe ‘Dark Side’ in jaren zeventig live heeft geklonken is nu voor het eerst te horen op 'The Dark Side Of The Moon - Live At Wembley Empire Pool, London, 1974', dat op cd en vinyl deel uitmaakt van de boxset. Het artwork is een originele tekening uit 1973 van George Hardie, die ook de iconische prisma met kleurenspectrum tekende voor de oorspronkelijke hoes .

Een volledige live-registratie van ‘The Division Bell’-tour, met dus ook 'Dark Side', verscheen op het album ‘Pulse’ (1995) en de bijbehorende live-video. “Dat idee ontstond langzaam”, vertelde David Gilmour ons destijds. “We realiseerden ons dat we toch al twee derde van het album deden en het leek ons leuk het helemaal te doen."

In de 20 jaar tussen beide live-shows veranderde Gilmours gear radicaal. Begin jaren zeventig, toen de eerste stappen richting ‘Dark Side’ gezet werden, speelde hij over Hiwatt AP100 amps en WEM kabinetten. Effecten stonden nog in de kinderschoenen en de gitaar was Gilmours beroemde zwarte Strat.

“Ik kocht hem bij Manny’s in New York, in mei 1970", vertelde Gilmour ons in 2006. "Ik heb hem altijd gebruikt om dingen uit te testen. Er hebben een paar verschillende halzen en pickups opgezeten. Jaren geleden ontmoette ik Seymour Duncan en hij had drie erg goed klinkende pickups. Die hebben we opnieuw gewonden en die zitten er nog steeds op. Wat mij betreft is er niets heilig aan die gitaar; het is een gitaar om mee te kloten.”

In 1994 was de zwarte Strat (die in het Hard Rock Cafe in Dallas, Texas hing) vervangen door een rode USA ’57 Vintage Reissue Strat, uitgerust met EMG-SA pickups met een EMG EXG expander en SPC midboostregelaar voor meer presence. Gilmour zei daarover: “We hadden jarenlang problemen met storingen vanwege de enorme lichtshows die we hadden, ik vooral vanwege mijn gigantische pedalenbak. Met de EMG pickups was dat opgelost; die klonken prima, vol en vet, maar niet echt als een Strat.”

Uit het archief
Vier jaar geleden vond de gitaarverkoop van de eeuw plaats. De beroemdste gitaren van David Gilmour, waaronder zijn befaamde zwarte Strat, werden geveild in New York. Vooraf keken we samen met Gilmour naar zijn geliefde instrumenten en bespraken een aantal van de iconische gitaren die geveild werden, waaronder de zwarte Strat en de rode USA ’57 Vintage Reissue Strat, de gitaren die hij bij de live-uitvoering van ‘The Dark Side Of The Moon’ gebruikt had. Je kunt het artikel hier als pdf downloaden. Klik op de foto hierboven! Veel leesplezier!

zoeken
zoeken