Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 388, juli 2023

Gitarist Extra 29-06-2023 10:06

In Gitarist 388, juli 2023 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsniveaus: makkelijk, gemiddeld en gevorderd.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 388, juli 2023. Vanaf vrijdag 30 juni in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

Voorbeeld 1 Richard Kruspe (Rammstein)
Deze powerchordriff maakt gebruik van een constant ritme in achtsten en cirkelt rond het E5 akkoord. Het resultaat is een hypnotische groove in een gemiddeld tempo.

Voorbeeld 2 Wilko Johnson (Dr Feelgood)
Dit ritmische figuur wisselt af tussen akkoorden, afgedempte aanslagen en melodieën van losse tonen.

Voorbeeld 3 Julian Lage (jazzgitarist)
Dit ritmische motief bestaat uit een arpeggio van een Am7 greep in combinatie met tonen van A aeolisch. Zo wordt de klank van het akkoord duidelijk neergezet en is er ruimte voor interne melodieën.

Voorbeeld 4 Kirk Fletcher (bluesgitarist)
Deze bluesturnaround combineert de B mineurpentatonische toonladder met tonen van de akkoorden uit het schema. Deze aanpak maakt de typische frasering van de blues mogelijk terwijl je tegelijkertijd op een effectieve manier gebruikmaakt van akkoordtonen.

Voorbeeld 5 Mick Goodrick (jazzgitarist)
Een strategie die Mick Goodrick soms gebruikt om tot interessante frases te komen, is een bepaalde vingerzetting binnen de toonladder over de hals te herhalen.

Voorbeeld 6 Brandon Ellis (The Black Dahlia Murder)
Deze lick maakt gebruik van economy-picking om E mineurpentatonisch op en neer te spelen met arpeggio’s en herhalende patronen.

zoeken
zoeken