Vuma Levin albumreleaseshow op Youtube

Interview in Gitarist 388, juli 2023

Gitarist Extra 29-06-2023 07:06

Op zijn nieuwe album ‘The Past Is Unpredictable, Only The Future Is Certain’ bouwt Zuid-Afrikaanse jazzgitarist Vuma Levin bruggen tussen traditionele Afrikaanse muziek, Europese jazz en klassieke muziek. En niet alleen in de composities: de opnamen voor het album vonden plaats in Johannesburg, Amsterdam en Bazel. Bekijk de albumreleaseshow hier op Gitarist.nl.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 388, juli 2023. Vanaf vrijdag 30 juni in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

door Kevin Pasman

Het idee voor ‘The Past Is Unpredictable, Only The Future Is Certain’ ontstond nadat Levin de Standard Bank Young Artist Award won. “Een heel prestigieuze prijs in Zuid-Afrika”, benadrukt hij. “Wat jazz betreft de hoogste prijs die je kunt krijgen. Ik wilde een album schrijven dat terugkeek op mijn muzikale leven tot dan toe. Dat had zich opgebouwd rond drie centra: ik kom uit Johannesburg, ik heb acht jaar in Amsterdam gewoond en Bazel is een plaats waar ik verschillende artistieke residenties gedaan heb.

“Daarom was het voor mij belangrijk om met muzikanten uit die steden te werken en zowel de opnamen als het creatieve proces op die locaties plaats te laten vinden. Eerst heb ik in Johannesburg sommige gitaarpartijen en de inheemse instrumenten in één studio opgenomen en een gedeelte in de studio van bassist Shane Cooper. Jeroen (Batterink, drummer) is uit Nederland ingevlogen en de rest van de muzikanten komt uit Zuid-Afrika.

“Daarna ben ik naar Amsterdam gegaan om met mijn reguliere kwintet en strijkers op te nemen in Studio 150. Een kerk die tot studio omgebouwd is: het was een surreële ervaring om daar op te nemen. En in Bazel heb ik opgenomen met een aantal blazers waar ik al jaren mee werk. Ik ben naar alle locaties gevlogen en heb ofwel met de muzikanten opgenomen of de opnamen geleid. Tijn Wybenga, de arrangeur, is met me meegevlogen naar Bazel om de blazers op te nemen.”

Met diezelfde Tijn Wybenga en zijn AM.OK band stond hij 25 mei 2023 in het Bimhuis in Amsterdam. Bimhuis TV streamde het concert en het is nu te zien op Youtube, ruim een uur lang. Enjoy! 

Vuma Levin Quintet
Vuma Levin composer/vocals/guitar, Bernard van Rossum tenor sax, Xavi Torres piano, Marco Zenini bas, Jeroen Batterink drums

AM.OK
Tijn Wybenga conductor/arranger, Alistair Payne trumpet, Nabou Claerhout trombone, Federico Calcagno bass clarinet, Pablo Rodriguez violin, Yanna Pelser viola, George Dumitriu viola, Pau Sola cello

Special guest Vernon Chatlein percussion

Lees het volledige interview in Gitarist 388, juli 2023. Vanaf vrijdag 30 juni in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Album ‘The Past Is Unpredictable, Only The Future Is Certain’: 

zoeken
zoeken