Jake Kiszka van Greta Van Fleet: nieuwe muzikale avonturen

Video en audio bij het interview in Gitarist 389, augustus 2023

Gitarist Extra 27-07-2023 10:07

Jonge rockhelden Greta Van Fleet verkennen op hun derde album ‘Starcatcher’ nieuw terrein. Voor gitarist Jake Kiszka betekent dat andere technieken, willekeurige gitaren en volledig geïmproviseerde solo’s, zo licht hij toe in het interview in Gitarist 389, augustus 2023.

foto: Neil Krug/Getty

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 389, augustus 2023. Vanaf vrijdag 28 juli in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten. 

Sinds de doorbraak met Highway Tune in 2017 is het hard gegaan met Greta Van Fleet. Hun gitaargerichte rock ‘n’ roll heeft fans van alle leeftijden bereikt en ze groeiden uit tot een van de meest succesvolle livebands ter wereld. 

Ook op ‘Starcatcher’ wordt de basis gevormd door energieke rockriffs, stuwende grooves en vurige geïmproviseerde solo’s, maar dan aangevuld met elementen uit de folk, blues en wereldmuziek. Kiszka: “Om al die muzikale avonturen authentiek te kunnen uitvoeren hebben we veel geëxperimenteerd met alternatieve stemmingen, verschillende gitaren en andere technieken.” Kiszka bedacht zelf de stemmimg van Meeting The Master: “Drop D, maar dan met de hoge en de lage D nog een halve noot lager.” 

Ook als het op gitaarsolo’s aankomt is Kiszka tegenwoordig een stuk minder kieskeurig. “Vroeger was ik nog niet klaar voor de filosofie achter geïmproviseerde solo’s, maar dit album heeft mijn kijk daarop echt veranderd. Niet een van de solo’s is vooraf geschreven. Nu ben ik solo’s aan het leren die ik in de studio in drie takes gedaan heb. Erg interessant!”

Vier jaar geleden figureerde Jake Kiszka in onze rubriek Riff van de maand met Greta Van Fleets doorbraakhit Highway Tune. De riff staat er uitgeschreven in noten en tabs en in de begeleidende video op Gitarist.nl kun je precies zien wat hij doet. Je kunt het artikel hier lezen en downloaden als pdf  

zoeken
zoeken