Reinier Baas - de video's bij het interview in Gitarist, plus Spotify playlist en een classic interview uit 2014

Online extra's bij het interview in Gitarist 389, september 2023

Gitarist Extra 27-07-2023 08:07

In 2014 spraken we Reinier Baas voor het eerst. Dat interview vind je bij dit Gitarist Extra artikel als pdf. In Gitarist 389, augustus 2023, vind je het kersverse interview, bijna 10 jaar later. We zagen Reinier in korte tijd vier keer spelen: op Music Meeting, op North Sea Jazz en twee keer op het Bridge Guitar Festival. In dit extra artikel een mooie serie video's met Reinier Baas, plus een boeiende Spotify playlist met opnames van hem door de jaren heen, inclusief zijn nieuwe, aparte, soms hilarische, dan weer bloedmooie #oneminuteradio tracks.

Interview door Michiel Roelse
Foto boven Klaas Jan Stol (North Sea Jazz), foto hieronder Willem Wouterse (Bridge Guitar Festival, Heroes Night)

In zijn eigen, unieke muziek combineert Reinier Baas invloeden van jazz, klassieke muziek, wereldmuziek en hiphop op verrassende manieren.  “Het is allemaal de schuld van mijn vader…” vertelt hij. Vader Baas speelde bas in diverse orkesten en draaide thuis veel John Coltrane, Miles Davis, Zappa, Prince en gitaristen als Jimi Hendrix en Django Reinhardt. Ook nam hij voor de kleine Reinier zijn eerste elektrische gitaar mee, een Samick Stratocaster. “Ik speelde toen nog piano, maar niet van harte. Ik kreeg een kwartje elke keer dat ik oefende. Toen ik eenmaal een gitaar had, kreeg ik juist geld als ik eindelijk ophield met spelen…”

“Dat is wel een beetje over. Ik zit in een andere levensfase, heb een kindje. En muzikaal is het minder concreet. Het wordt steeds moeilijker om te ontdekken wat je moet doen om je te ontwikkelen. In het begin is dat heel duidelijk: als een gek toonladders studeren, noten leren lezen, omkeringen, ear training, van alles. Naarmate je er langer mee bezig bent, wordt dat steeds onduidelijker. Als gevolg daarvan ben ik veel meer muziek gaan schrijven. Er gaan nu hele dagen voorbij dat ik de gitaar niet aanraak, en alleen maar zit te schrijven, te luisteren of te analyseren.”

Lees veel meer over zijn benadering en ervaringen in het interview in Gitarist 389. Geniet hier van een aantal te gekke video's waarop zijn bijzondere gitaarspel te horen is, alsmede de talkshow Guitar Inside, waar hij in mei te gast was tijdens het Bridge Guitar Festival in Eindhoven.    

Guitar Inside #2 met Reinier Baas en Bas van Holt

Deadeye - The Dance of Princess Discombobulatrix (R. Baas)Practicing composition (Reinier Baas masterclass)

Han Bennink, Ben van Gelder & Reinier Baas - Bye-Ya (Th. Monk)

Reinier Baas - Canto de Ossanha (B. Powell / V. de Moraes)Interview uit Gitarist 275, februari 2014. Klik hier om de pdf te downloaden. 

Spotify Playlist Reinier Baas

zoeken
zoeken