The Edge: radicaal anders

Video en audio bij het interview in Gitarist 391, oktober 2023

Gitarist Extra 22-09-2023 10:09

Als U2 op 29 september aan zijn 25 shows in de Sphere in Las Vegas begint (t/m 16 december), zal de band ongetwijfeld het larger than life-geluid laten horen waar ze al decennia om bekendstaan, aangevoerd door de met veel effecten klinkende gitaar van The Edge. Het contrast met het eerder dit jaar verschenen ‘Songs Of Surrender’, waarop 40 nummers uit de U2-catalogus een unplugged-behandeling krijgen, kan niet groter zijn. In een zeldzaam interview vertelt The Edge in Gitarist 391, oktober 2023 hoe het project gestalte kreeg en hoe hij zijn rol als akoestische gitarist beleefde.

foto: Paul Morigi/Getty Images

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 391, oktober 2023. Vanaf vrijdag 22 september in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

U2’s laatste project, ‘Songs Of Surrender’, een verzameling van maar liefst 40 ‘reimagined’ nummers uit hun oude catalogus, zal bij fans voor wie de originele opnames van de band heilig zijn, niet goed gevallen zijn. “We begeven ons niet lichtjes op gewijde grond, we gaan naar binnen met laarzen”, zegt The Edge lachend. “Dat was onze eerste beslissing: schorten we de eerbied op en gaan we er gewoon voor? En we besloten ervoor te gaan."

De akoestische gitaar was nu zijn belangrijkste instrument. Bracht dat voor The Edge nog nieuwe uitdagingen wat betreft speeltechniek met zich mee? “Ja, ik moest echt rekken. Maar ik kreeg ook echt waardering voor de grote akoestische gitaristen, vanwege sommige technieken die ik niet onder de knie heb, bepaalde pickingtechnieken."

De veranderingen bleven niet alleen beperkt tot de muziek: in sommige gevallen was er ook inspiratie voor nieuwe teksten. Zoals met Sunday Bloody Sunday: "Toen we bij het laatste couplet waren, zei Bono: ‘Ik denk dat dit een beter couplet is.’ Dus nu heeft dat nummer een nieuw laatste couplet."

 

In het augustusnummer van 2019 besteedden we in een workshop aandacht aan de riff van Vertigo, een toffe single van U2 uit 2004. De riff staat er uitgeschreven in noten en tabs en is ook te horen op Gitarist.nl. Je kunt het artikel hier lezen en downloaden als pdf.

zoeken
zoeken