Pete Townshend over 50 jaar Who's Next

De video's bij het interview in Gitarist

Gitarist Extra 25-01-2024 10:01

In een splinternieuw interview in Gitarist 395, februari 2024 vertelt de architect van The Who over de hoogtepunten van de band, het album dat er nooit zou zijn, het album dat er bijna niet was geweest maar wel hun visitekaartje blijft, en zijn liefde voor de gitaar.

foto: Michael Putland/Getty Images

Pete Townshends stijl is het resultaat van The Who’s opzienbarende live-optredens, maar net zo goed van zijn pionierende gebruik van de homestudio. Hier maakte hij demo's voor de conceptalbums 'Tommy' en 'Quadrophenia' en de perfecte songs van ‘Who’s Next’, misschien wel het beste rockalbum ooit. “Ik denk dat we sinds de jaren zeventig bij elke liveshow wel drie of vier songs van dat album hebben gespeeld”, zegt Townshend. 

Oorspronkelijk wilde Townshend een conceptalbum creëren, 'Lifehouse', maar om allerelei redenen kwam dat niet van de grond. Townshend: “‘Lifehouse’ is altijd een concept gebleven. (Producer) Glyn Johns besloot dat het geen dubbelalbum zou worden. ‘Lifehouse’ betekende niets voor hem, niet meer dan een verzameling songs in elk geval, en daar baseerde hij zijn beslissingen op." Dat album werd 'Who's Next' 

 

Townshends baanbrekende gebruik van synthesizers, in combinatie met zijn sobere akoestische/elektrische gitaarwerk, gaf The Who een heel nieuwe sound. “Het zijn leuke dingen om mee te experimenteren. Ik had ook een Lowry orgel. Baba O’Riley was gebaseerd op de marimbasound die in de Lowrey Berkshire was ingebouwd die ik toen had." 

Maar in de eerste plaats is Townshend natuurlijk gitarist en ook nu nog is hij dagelijks bezig met zijn geliefde instrument. Wat is zijn laatste gitaarontdekking? "Een paar dagen geleden kocht ik een Jackson. Ik speel een stuk sneller, zonder twijfel. En met hammer-ons kun je helemaal eindeloos doorgaan; en alle tonen klinken goed. Dus ik leer nog altijd en beleef net zo veel plezier aan gitaarspelen als vroeger.” 

 

Townshend volgt ook de nieuwe gitaarsterren. "Ik denk dat veel gitaristen zich tegenwoordig laten intimideren door die jonge gasten op Instagram die niets anders doen dan shredden. Ik verwacht niet dat mensen worden weggeblazen door mijn techniek, maar ze kunnen wel wat opsteken van de dingen die ik juist niét speel en mijn bereidheid om risico’s te nemen. Dat hoort ook bij goed gitaar spelen.” 

In 1994 sprak Gitarist ook al eens met Pete Townshend, toen naar aanleiding van de cd-box '30 Years Of Maximum R&B' van The Who. Je kunt hier de pdf van dat interview lezen en downloaden. Er zit ook een workshop bij met een aantal bekende riffs van Townshend. 

 

zoeken
zoeken