De zoektocht van Michiel Stekelenburg

Video en audio bij het interview in Gitarist 396, maart 2024

Gitarist Extra 22-02-2024 11:02

Het nieuwe album ‘Catharsis’ van Michiel Stekelenburg is zijn omvangrijkste soloproject tot nu toe. En tegelijk ook zijn meest persoonlijke.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 396, maart 2024. Vanaf vrijdag 23 maart in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Op ‘Catharsis’, dat op 15 maart uitkomt bij Challenge Records, hoor je alle kanten van jazzmuzikant Michiel Stekelenburg. Niet alleen is hij de gitarist, maar ook de componist en arrangeur van alle songs. Naast gitaar, piano, contrabas en drums speelt een blazerssectie mee bestaande uit trompet, saxofoon en trombone.

Pas na dik anderhalve minuut hoor je de eerste gitaarnoten op het prachtige openingsnummer As One. “Ik vind het niet per se nodig om mijn eigen album te openen", vertelt Stekelenburg. "De composities en arrangementen zijn al van mij, dus hoef ik niet ook nog als gitarist vooraan te staan." 

Deze grote bezetting is een heel contrast met Michiels vorige orgeltrio-album ‘Onoda’ (2022). “Tijdens het schrijven hoor ik vaak meer dingen dan wat met een (trio)bezetting gespeeld kan worden. Zo is het idee ontstaan om een keer voor een grotere bezetting te schrijven, waardoor ik veel meer mogelijkheden heb." 

Bekijk hier de promo voor Catharsis met beelden uit de studio:

In 2022 speelde Stekelenburg met het Trio Onoda, met Arno Krijger op Hammond B3 en Jasper van Hulten op drums, tijdens Jazz in Duketown. Bekijk hier een korte impressie:

zoeken
zoeken