Nili Brosh: te echt voor nep

Video en audio bij het interview in Gitarist 396, maart 2024

Gitarist Extra 22-02-2024 11:02

Nili Brosh is een van de meest begenadigde vrouwelijke shredders. De in Israël geboren en in Amerika opgegroeide gitarist neemt dit jaar haar vierde soloalbum op. Tegelijkertijd staat haar kunnen in dienst van een breed scala aan andere artiesten.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 396, maart 2024. Vanaf vrijdag 23 maart in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.  

Toen Nili Brosh 18 jaar was plaatste ze een video online onder de titel ‘Guthrie Govan solo played by 18 year old girl’. Ondertussen heeft ze het podium gedeeld met Guthrie Govan zelf. “Om dat soort dingen moet ik mezelf af en toe in mijn arm knijpen. Ik heb het voorrecht om met ontzettend veel geweldige muzikanten te spelen.”  

Ze studeerde summa cum laude af aan het prestigieuze Berklee College of Music in Boston. "Op zo’n plek leer je heel veel over je instrument, maar het is zeker ook de basis van je netwerk. Toen Tony (McAlpine) me vroeg om bij hem te komen spelen, gingen er steeds meer deuren voor me open en werd dat netwerk almaar groter.” 

 Het spektakelcircus van Cirque du Soleil bracht Nili naar Las Vegas, waar ze meestal twee shows per avond speelt, gehuld in een gouden pak met een glittermasker en een gigantische blonde pruik: “Dat is wel even wat anders dan die instrumentale hoogstandjes met een rocktrio, haha."   

Komende maand duikt Nili eindelijk weer eens de podia op met zichzelf als baas. De ‘Too real to fake’-tour, zo noemt ze de tournee die haar 14 maart ook naar Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer brengt. “Dat is een beetje een knipoog. Via Instagram of YouTube kun je nep soms bijna niet van echt onderscheiden. Een live-ervaring blijft toch de enige, echte onversneden manier.”  

zoeken
zoeken