Ruud Jolie: liedjes binnen een liedje

Video en audio bij het interview in Gitarist 397, april 2024

Gitarist Extra 21-03-2024 10:03

‘By Design Or By Disaster’ is het derde album van For All We Know, het eigen project van Within Temptation-gitarist Ruud Jolie. De sterke, emotionele rocksongs op het album vormen een interessant contrast met de bombast van Within Temptation.

foto: Robert Zant

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 397, april 2024. Vanaf vrijdag 22 april in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

“For All We Know moet voor mij altijd leuk zijn", stelt Ruud Jolie. "Dat wil niet zeggen dat het ook altijd leuk is, maar dat is wel de insteek. Ik betaal hier immers mijn hypotheek niet van, dus die urgentie is er nooit. En dat is voor het creatieve aspect heel fijn; ik kan gewoon doen wat ik wil.” 

Jolie lijkt helemaal bekeerd tot de Neural DSP Quad Cortex. Hij was er vroeg bij: “Begin 2020 was ik bij het hoofdkantoor van Neural DSP in Helsinki, waar we op een prototype van de Quad Cortex hebben gespeeld. Ik speelde gewoon een paar cleane akkoorden en toen voelde ik al: dit is echt next level."

“Veel van de solo’s heb ik dit keer met de vingers van mijn rechterhand ingespeeld. Ik zat veel naar Derek Trucks en andere slidegitaristen te luisteren en het leek me interessant om een beetje een slidesound te emuleren met gefrette noten."

“Er staan een stuk of drie solo’s op de For All We Know-plaat waar ik mijn oude spel eigenlijk helemaal niet meer in terug herken. Alsof ik mezelf een beetje opnieuw heb vormgegeven. Het is niet heel virtuoos, maar ik ben toch altijd meer van de melodieën, de verhalen en de verhaalbogen in solo’s geweest."

zoeken
zoeken