Yvette Terpstra: gitaren matchen en creatief bezig zijn

Video en audio bij het interview in Gitarist 397, april 2024

Gitarist Extra 21-03-2024 10:03

Froukje is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grootste popfenomenen van Nederland. Interessant is dat haar begeleidingsband zoveel meer is dan een stel anonieme muzikanten. Zo is Yvette Terpstra een vaste waarde in de band, die indruk maakt met doordachte singlenotepartijen en buitengewoon smaakvolle gitaarsolo’s. Dat zagen we haar doen tijdens ESNS en kan iedereen gaan zien tijdens de clubtour vanaf 21 maart! foto: Kevin Pasman

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 397, april 2024. Vanaf vrijdag 22 april in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten. 

Wie op Yvette's YouTube-kanaal en social media kijkt of haar Humble Heroes-sessie gezien heeft komt ook een andere kant van de gitariste tegen. Instrumentale stukken van o.a. Steve Lukather, Queen, Lari Basilio en Joe Satriani laten pas echt horen wat een veelzijdig en smaakvol leadgitariste ze is. 

Yvette Terpstra in een Humble Heroes-sessie met Joe Satriani's Cryin'

“Ik heb zó veel naar Steve Lukather en Brian May geluisterd. Daarom vind ik het ook leuk om dat na te doen, qua sounds enzo. Het heeft me heel erg geholpen met mijn toon te maken. Maar ik heb ook veel naar Mark Knopfler en Joe Satriani geluisterd. Ik ben heel erg fan van Lari Basilio. Die combinatie van tremolo, volumeknop en vingers van Jeff Beck vind ik ook heel vet. Maar ik ben begonnen met Jimi Hendrix. Dat is wel echt mijn held op gitaar." 

In een ander Humble Heroes-sessie speelt Yvette Not Alone van Lari Basilio 

“Froukje komt vaak met een demo die best wel af is", legt Yvette uit. “Het is wel eens gebeurd dat we meedoen met een schrijfsessie en dan met wat ideeën kunnen komen. Ik Wil Dansen is bijvoorbeeld gebaseerd op een idee van Pieteke (Dik, bassiste) en mij. Pieteke kwam met een baslijn en daar schreef ik een gitaarlijn overheen. Uiteindelijk is daar Ik Wil Dansen van gemaakt, grotendeels ook door Froukje, maar het is superleuk dat er ruimte voor onze ideeën is."


Om Froukjes uitgekiende producties live overtuigend te kunnen brengen is een heel specifieke sound nodig. “Ik was wel al heel erg veel bezig met pedalen”, vertelt Yvette, "maar niet zo uitgebreid als nu. Als je op een gegeven moment op grote festivals speelt, móét je wel. Wat achteraf heel fijn is, want ik weet niet of ik anders wel zo ver geweest zou zijn in mijn sounds en mijn kennis daarin."


Begin dit jaar bracht Froukje haar eerste album, 'Noodzakelijk Verdriet', uit.

 

 

 

 

 

zoeken
zoeken