Interview Bruce Kulick

Clinic ex-Kiss-gitarist in Amsterdam

Gitarist Extra 18-12-2009 21:35

Er is de laatste maanden sprake van een ware ‘Kiss-mania’. Na het nieuwe album ‘Sonic Boom’ van Kiss zelf en ‘Anomaly’ van ex-Kiss-gitarist Ace Frehley, komt Bruce Kulick in februari met zijn derde soloplaat ‘BK3’. Voor iedereen die hem niet kent: tussen 1984 en 1996 was hij de leadgitarist van Kiss. Vrijdag 27 november gaf hij een clinic in club Mp3 Live in Amsterdam, op initiatief van de Europese fanclub Kiss Kollector. Gitarist was aanwezig en sprak met Kulick.

Bruce, wat ga je doen tijdens de clinic?
"Het is geen releaseparty, maar er zullen wel songs van mijn nieuwe plaat ‘BK3’ te horen zijn. Ik speel stukjes van de nieuwe nummers mee. Verder doe ik wat ik normaal doe bij clinics: ik speel mee met backingtracks van het ‘Revenge’-album van Kiss en met nummers zonder leadpartijen van mijn soloalbums. In een muziekinstrumentenwinkel zou ik wat dieper ingaan op spullen en dergelijke, maar de mensen komen om mij te horen spelen, niet om technische verhalen aan te horen."

Wanneer ben je begonnen met het schrijven voor ‘BK3’?
"Dat is alweer een tijdje terug. Ik ben er ergens in 2003 aan begonnen. Ik had net ‘Transformer’ uitgebracht, waarna ik werd neergeschoten op Sunset Boulevard in Hollywood. Een raar geval waarbij de schutter het niet op mij gemunt had. Ik heb geluk gehad, maar moest hierna wel even rustig aan doen. Het eerste nummer dat ik schreef na deze gebeurtenis was I’ll Survive. Niet I Will Survive, dat zou iets te veel op een andere songtitel lijken. Na een jaar begon ik te schrijven met Jeremy Rubolino, mijn producer. In 2006 begonnen we eigenlijk pas met opnemen."

Dat is een flinke tijdsperiode voor een plaat…
"Het opnemen van ‘BK3’ duurde lang en daar werd ik eerlijk gezegd wel eens een beetje chagrijnig van. Het heeft te maken met het feit dat ik al negen jaar bij Grand Funk Railroad speel. We toeren niet echt met deze band, maar doen wel veel ‘fly-dates’. We spelen zo’n veertig gigs per jaar, maar je bent daar wel 120 dagen mee van huis. Ik speel graag met die gasten, maar het kost veel tijd.
Ook heb ik nog met Jeremy samengewerkt als producer voor jong talent. Daar spring je dan in en je bent er zo weer twee weken aan kwijt. Je kunt dat soort aanbiedingen natuurlijk niet afslaan vanwege het geld, maar het is ook leuk om te doen. Uiteindelijk kon mijn eigen plaat daar alleen maar beter van worden. Maar ik moest het werk wel om Grand Funk heen plannen."

Hoe was het om het nummer Between The Lines in te spelen met Steve Lukather?
"Ik kwam er na een tijdje achter dat ik nog helemaal geen instrumentale track op de plaat had. Het leek Jeremy een leuk idee om Lukather te vragen. Toen moest ik toch even slikken: ik speel met een gitarist die ik zelf aanbid! Het resultaat is uiteindelijk fantastisch geworden."

Wat voor spullen heb je voor ‘BK3’ gebruikt?
"Hoofdzakelijk de spullen waar ik meestal mee opneem. Ik heb een oude Marshall JCM900 top die ik op ‘Revenge’ van Kiss heb gebruikt. Ik heb er nooit nieuwe buizen ingezet, de originele EL34’s zitten er nog steeds in. Verder hou ik ervan om verschillende versterkergeluiden te stapelen. Ik heb ook een VOX AC30 en een Bassman top uit ’66 gebruikt. Twee nieuwe geheime wapens waren de Orange Tiny Terror en de Egnator Rebel 20. Verder heb ik veel op mijn oude Les Pauls gespeeld, mijn Vintage Plus en Strat-modellen van ESP. Ik heb ook Fender Stratocasters gebruikt en een paar heerlijke Paul Reed Smiths."

Hoe vertaal je deze sounds naar het podium?
"Technisch gezien kan ik in een livesituatie alles doen met twee gitaren - en als het moet zelfs met eentje. Zolang ik een Les Paul-achtige en een Stratocaster-achtige gitaar heb, heb ik alle geluiden voorhanden. Wat versterkers betreft ben ik dol op Marshall, maar ik haal vooral veel uit mijn effecten. Een goed pedaal kan zelfs een slechte versterker nog fixen. Ik ben dol op mijn Boss SD-1 overdrivepedaal. Ik raakte laatst aan de praat met iemand van Keeley, waarna ik uiteindelijk een Keeley Modded SD-1 kreeg toegestuurd. Dat ding klinkt echt fantastisch, welke instellingen je ook gebruikt."

Het is vanavond ook een beetje feest omdat het vijfentwintig jaar geleden is dat je bij Kiss begon…
"Echt waar!? Ach, voor mij is het altijd feest wanneer ik in Amsterdam ben! Overal waar ik opduik wordt het natuurlijk een soort Kiss-evenement."

Vind je het niet irritant om altijd aan je Kiss-verleden herinnerd te worden?
"Absoluut niet. Het overgrote deel van mijn fans heb ik verworven door twaalf jaar bij Kiss te spelen. Ik ben betrokken geweest bij een band die in de top-10 van ‘all-time greatest rock ‘n’ roll bands’ staat. Hoe kan ik dat ooit als negatief zien? Ik heb ooit samen in een band gezeten met John Corabi, die een paar jaar bij Mötley Crüe heeft gezongen. Hij wilde die band niet promoten als een band met voormalige Crüe- en Kiss-leden. Ik zei toen dat hij gek was. De pers zal het toch op die manier presenteren, dus dan kan je het maar beter omarmen. Het is raar om je roots te ontkennen. Ik waardeer het ook zeer wanneer Kiss-fans mij steunen door mijn soloplaten te kopen."

Zijn er plannen om je nieuwe plaat te ondersteunen met een tour?
"Nog niet, maar ik zou het heel graag doen. Ik moet alleen nog uitvogelen hoe. Ik zit natuurlijk met de tourdata van Grand Funk Railroad en ik wil tijdens de release van ‘BK3’ niet onderweg zijn. Misschien dat ik in lente wel iets leuks kan doen…"

zoeken
zoeken