Cites-regulering voor palissander verdwijnt

Palissander - rosewood - van de rode lijst voor instrumenten

Muzieknieuws 26-09-2019 17:08

Palissander – rosewood dus – staat niet meer op de rode lijst van CITES. Speciaal voor muziekinstrumenten is er een uitzondering gemaakt, die per direct ingaat. Dit scheelt ontzettend veel kosten en papierwerk voor fabrikanten, maar ook stress en kosten voor handelaren en particulieren die een gitaar, ukelele of bas in bijvoorbeeld de VS willen kopen.

Sinds 2 januari 2017 staat palissander – rosewood - op de rode lijst van CITES. We schrijven bewust 'staat', want dit geldt nog steeds voor diverse andere industrietakken – 'takken' is niet grappig bedoeld, trouwens – zoals de meubelindustrie. Ondanks de artikelen die wij er in ons magazine en online aan hebben gewijd was er nog altijd veel onduidelijk over de regels. Wat is CITES, mag je gewoon met je gitaar vliegen en wat verandert er eigenlijk? We nemen je eerst even mee terug naar 2017.


Foto: vliegen met een Rosewood Tele? Dat is nooit een probleem geweest.

CITES – spreek uit als saities – staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Kort gezegd houdt het zich bezig met beschermde dier- en plantensoorten. Een goede zaak, want we weten allemaal hoe slecht de natuur er voor staat. Per 2 januari 2017 kwamen bubinga en palissander op de rode lijst. Als een houtsoort op de zwarte lijst staat is er een geheel handelsverbod, terwijl er nu alleen restricties en reguleringen waren. Voor de gitaarwereld betekende dit dat iedere nieuwe gitaar met palissander per 2 januari 2017 een speciaal certificaat nodig had, waarop werd aangegeven wat de afkomst van het palissander van de (bas)gitaar of bijvoorbeeld ukelele was. Dit gaf fabrikanten veel extra werk, er werd naar alternatieven gezocht, wat een goede zaak is, maar zelfs een relatief kleine fabrikant als Warwick/Framus kostte het honderdduizend euro om aan alle eisen te voldoen.

Vliegen met je gitaar of bas
Voor particulieren viel het allemaal mee:

– Binnen Europa was reizen en handelen gewoon mogelijk, zonder certificaten of risico's.
– Wil je internationaal vliegen met je gitaar of bas? Tot 10kg was dat al vrij. Als je (bas-)gitaar zwaarder is dan tien kilo, heb je een heel ander probleem!
– Bij verhandelen buiten de EU had je een certificaat nodig. Na 2 januari 2017 zat deze bij de gitaar of bas en anders kon deze aangevraagd worden. In de meeste gevallen kun je prima aantonen dat je instrument van voor 2017 is. Zo'n certificaat kostte wel enkele tientjes.

Alle spookverhalen van tourende muzikanten en afgepakte instrumenten zijn dus zwaar overdreven of gewoon een broodje aap.

Uitzondering voor muziekinstrumenten
Precies een jaar geleden – in oktober 2018 – plaatsten we hier een bericht over het voorstel dat de CITES-regulering voor palissander voor muziekinstrumenten zou kunnen verdwijnen. Vergeleken met bijvoorbeeld de (met name Chinese) meubelindustrie, is de muziekindustrie maar een hele kleine speler en voor fabrikanten en nooit een gevaar voor het voorbestaan van palissander. Na twee jaar lobbyen van de muziekindustrie is staat palissander terecht nog steeds op de rode lijst, maar er is een uitzondering voor muziekinstrumenten.

Woordvoerders van de twee grote bouwers van akoestische gitaren in de VS – C.F. Martin & Co en Taylor Guitars hebben gemeld dat ze de controle van CITES op palissander volledig ondersteunen, maar dat de muziekindustrie nooit het probleem was. Volgens Scott Paul van Taylor leidde het gehaaste besluit om palissander op de rode lijst te zetten alleen maar tot bureaucratie en een ongelooflijke hoeveelheid vergunningen. Frank Untermyer van Martin vond dat de regulering administratief een te grote stempel op de muziekindustrie drukte.

Hans-Peter Wilfer van Framus en Warwick meldde ons het volgende:
'Het is best frustrerend. Warwick/Framus is de meest milieuvriendelijke gitaarfabrikant ter wereld, maar dit werkte niet. Wij hebben alleen al 20.000 euro in een softwareprogramma geïnvesteerd en dat is dus weggegooid geld. Ik denk dat we nu wel zo'n duizend euro per maand kunnen besparen op certificaten en extra werk. Waar ik wel boos over ben is dat wij als groter bedrijf aan alle eisen voldeden en gecontroleerd werden, terwijl veel andere fabrikanten dit niet deden en er mee wegkwamen.'


 


Foto: veel fabrikanten zochten naar alternatieven voor palissander. Deze Mustang Bass heeft een toets van pao ferro.

Reverb en eBay
Vliegen mocht altijd al, handelen binnen de EU kon ook probleem- en certifcaatloos. De enige grote verandering voor particulieren is dat je makkelijker en zonder certificaten gitaren of bassen uit de VS kunt halen, via bijvoorbeeld eBay of Reverb. De afgelopen jaren gebeurde het steeds vaker dat handelaren in de VS geen zin hadden in de romslomp met certifcaten en niet naar Europa wilden verschepen. Dit is nu voorbij, net als de bureaucratische nachtmerrie voor fabrikanten.

Cites-website


 

 

 

zoeken
zoeken