Mark Bogert is gekozen tot Gitarist van het jaar - Gitarist Poll Awards 2024

Uitslag van de Gitarist Poll – Duizenden lezers van Gitarist hebben gestemd

Muzieknieuws 23-02-2024 09:02

Duizenden lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl kozen de gitaristen van het jaar en de beste producten van het jaar. De Gitarist Poll Awards 2024 zijn daarmee weer verdeeld in 20 categorieën. Tussen nu en 22 februari maken we Gitarist Poll Awards 2024 bekend op deze site.

In Gitarist 396, maart 2024, die uitkomt op 22 februari, vind je de volledige uitslag.

In onderstaand artikel vind je de Top 25 in de categorie Gitarist van het Jaar 
Benelux,
met op nummer 1: Mark Bogert.

De Gitarist Poll Awards zijn dé graadmeter van wat ‘in’ is op dit moment wat betreft gitaarspel en gitaarproducten.

Metalgitarist van het jaar
We vroegen op ons pollformulier: “Wie heeft het afgelopen jaar de beste prestatie geleverd naar jouw opinie: live, op albums of andere opnames, in workshops of clinics?” Dat leverde in de hoofdcategorie Gitarist van het jaar Benelux de volgende uitslag op:

1. (4) Mark Bogert

2. (5) Sonia ‘Anubis’ Nusselder

3. (3) Jan Akkerman

4. (2) Richard Hallebeek

5. (13) Simone van Straten

6. (1) Leif de Leeuw

7. (10) David Piedfort

8. (8) Pablo van de Poel

9. (-) John-F. Klaver

10. (17) Ad Vandenberg

11. (20) Jerôme Hol

12. (12) Age Kat

13. (16) Danny Vera

14. (-) Arjen Lucassen

15. (-) Timo Somers

16. (23) Dany Lademacher

17. (-) Marcel Coenen

18. (-) Ruud Jolie

19. (-) Kevin Storm

20. (15) Bertolf

21. (7) Harry Sacksioni

22. (-) Menno Gootjes

23. (-) Merel Bechtold

24. (-) Anton Goudsmit

25. (-) Erwin Java

Mark Bogert Gitarist van het jaar!
Al jaren eindigt Mark Bogert in de hoogste regionen van de Gitarist Poll, maar het is voor het eerst dat hij gekozen is tot Gitarist van het jaar. Gefeliciteerd Mark! 

Sinds zijn toetreden tot Knight Area in 2012 is Mark Bogert uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde progrockgitaristen van Nederland. Hij zorgt ook voor het stevigste randje in de nummers van de Rotterdamse progband en dat trekt hij nog eens verder door naar zijn eigen project Magoria. Muzikaal valt Magoria ergens tussen progressieve rock en progressieve metal in, maar nog indrukwekkender is het feit dat het collectief met ‘Hollingsworth Mansion’  op 1 maart zijn tweede uitstekende rockopera uitbrengt. 

In Gitarist 393, december 2023 zegt hij: “Mijn broer kocht een gitaar toen ik twaalf was, een Hondo, en daar mocht ik absoluut niet aan zitten. Maar iedere keer als hij weg was, speelde ik er stiekem een beetje op. Later kwam er een man in onze straat wonen en dat was een echte rocker: lang haar, twintig gitaren, rekken vol cd’s... Van hem kreeg ik wel eens albums om te beluisteren. En instructievideobanden van Paul Gilbert met van die lullige oefeningen die ik urenlang ging doen.

“Alle vrije tijd die ik had, zat ik gitaar te spelen en te oefenen. Toen kwam ook de ambitie om naar de popopleiding in Rotterdam te gaan. Als je serieus bent, heb je daar uren per dag de tijd om te studeren. Die tijd heb ik gebruikt om zoveel mogelijk uren te maken. Onbewust, want ik vond het gewoon leuk om te doen. Daar teer ik nu nog steeds op.”

Zijn toetreden tot Knight Area, zo’n tien jaar geleden, heeft hem veel gebracht. “Toen ik erbij kwam, kreeg ik ook de ruimte om dingen in te brengen. Het fijne aan Knight Area is dat ze me zo duidelijk gewaardeerd laten voelen als muzikant. Dat doen we naar elkaar toe, maar als je dat gevoel hebt, motiveert dat je. Dan ga je stiekem toch harder werken. Je gaat beter spelen als je mensen om je heen hebt die zelf ook een hoog niveau hebben. Daar groei je in mee.

“Dat die jongens zich hebben opengesteld voor anderen om zich met de muziek te bemoeien: daar heb ik veel van geleerd en daar ben ik ze nog steeds heel erg dankbaar voor. Dat heeft me ontzettend veel gebracht.”

De Gitarist Poll
We presenteren verspreid over een aantal dagen de uitslag van de 14e Gitarist Poll. Wie vonden de lezers van Gitarist en de bezoekers van Gitarist.nl de beste, leukste, origineelste of meest bijzondere gitaristen van het afgelopen seizoen? En welk product het meest opvallend?

Er is enorm veel gestemd via Gitarist.nl. Dank voor jullie enthousiaste input!

In Gitarist 396 (maart 2024), die vandaag, 22 februari 2024, uit komt vind je het volledige overzicht. Deze editie bestellen of een abonnement nemen? Ga naar https://muziekmagazines.nl/gitarist

Gitarist van het jaar Wereld

Gitarist van het jaar Benelux

Akoestische gitarist Wereld

Akoestische gitarist Benelux

Pop/rockgitarist Wereld

Pop/rock gitarist Benelux

Metalgitarist Wereld

Metalgitarist Benelux

Blues(rock)gitarist Benelux

Blues(rock)gitarist Wereld

Jazz/fusion/funk/world-gitarist Benelux

Jazz/fusion/funk/world-gitarist Wereld

All-time favourite Wereld

All-time favourite Benelux

Elektrische gitaar

Akoestische gitaar

Gitaarversterker

Effect

Accessoires voor gitaar

Software voor gitaar

Effect voor gitaar

De Gitarist Poll Awards worden zaterdag 1 juni overdag uitgereikt tijdens de Bridge Guitar Convention in Muziekgebouw Eindhoven. 

zoeken
zoeken