Gitaarlegende Les Paul overleden

Muzieknieuws 14-08-2009 17:55

De beroemde gitarist, gitaarontwerper en uitvinder Les Paul is 13 augustus in een ziekenhuis in New York overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Les Paul werd 94 jaar.

In de jaren ’50 maakte de als Lester Polsfuss geboren Les Paul furore met zijn vrouw Mary Ford. Het duo scoorde grote hits als How High The Moon en Vaya Con Dios, waarbij Les Paul de zang van zijn vrouw ondersteunde met jazzy gitaarloopjes. Zijn gitaarpartijen waren vaak technisch gemanipuleerd, want naast muziek had Les Paul zijn leven lang een passie voor techniek. Zo versnelde hij bij opnames vaak zijn gitaar en was hij een pionier op het gebied van multitracking en bandecho.

In de gitaarwereld is Les Paul natuurlijk het beroemdst om de naar hem vernoemde Gibson solidbody. Al in de jaren ’40 probeerde hij een prototype van een massieve gitaar, ‘The Log’, aan de gerenommeerde gitaarbouwer te slijten, maar die kreeg pas interesse na het succes van de in 1950 gelanceerde Fender Telecaster. De Gibson Les Paul kwam in 1952 op de markt, maar de verkoopresultaten viel dermate tegen dat de singlecut rond 1960 uit de catalogus verdween. Gibson probeerde met een ingrijpende makeover het model nog te redden, maar het resultaat kreeg niet de goedkeuring van Les Paul, die eiste dat zijn naam van de kop verwijderd werd. De gitaar zou verder gaan onder de naam SG.

Maar de oorspronkelijke Les Paul was niet verloren. De gitaar bleek uitermate geschikt voor de zwaardere rockstijl die halverwege de jaren ’60 in Engeland ontstond. Gitaristen als Eric Clapton en Peter Green waren onder de indruk van het krachtige, vette geluid van de Les Paul, waarmee ze een versterker makkelijker konden laten oversturen. Massaal begonnen gitaristen oude Les Pauls te kopen, zo massaal dat Gibson eind jaren ’60 besloot de Les Paul weer in productie te nemen.
Gibsons singlecut werd dé rockgitaar van de jaren ’70, waar elke gitaarheld van Jimmy Page tot Paul Kossoff, en hele volksstammen mindere goden, op speelde. Na een periode waarin de gitaar wat minder populair was, werd de Les Paul eind jaren ’80 weer stevig op de kaart gezet door Guns N’ Roses-gitarist Slash en is sindsdien onverminderd populair gebleven.

Les Paul zelf moet dit allemaal met grote tevredenheid hebben toegezien. In de laatste jaren van zijn leven liet hij zich regelmatig huldigen op jubileumbijeenkomsten waarbij de crème de la crème van de rockgitaristen aanwezig was. Zelf bleef hij tot het laatst toe elke maandagavond optreden met zijn creatie in de New Yorkse Iridium Jazz Club. Die kans om een levende legende in actie te zien is er nu niet meer.
zoeken
zoeken