Eurosonic Noorderslag luidt nieuw muziekjaar in

Veel Benelux-talent op jubilerend festival

Muzieknieuws 17-01-2016 10:02

Het nieuwe muziekjaar is weer ingeluid met Eurosonic Noorderslag. Het festival bestaat dertig jaar en was volledig uitverkocht. En dat wordt op de juiste manier gevierd: met veel optredens door het hele centrum van Groningen. Het team van Gitarist moest soms dringen voor een plaats, maar heeft wel veel talent uit de Benelux aan het werk gezien.

tekst en foto’s Kevin Pasman

hoofdfoto: Guido Blom van Thijs Boontjes Dans- en Showorkest  

cl

The Common Linnets

Hoewel Eurosonic Air dit jaar zijn internationale functie opvallend serieus lijkt te nemen door alle aankondigingen in het Engels te doen, zijn het grote Nederlandse namen die op het podium mogen aantreden. Dit jaar is er van de Grote Markt een tentpodium gemaakt en die tent loopt behoorlijk vol voor The Common Linnets, die met een sterke cover van Crosby, Stills, Nash & Youngs Ohio een toch al uitstekend optreden bekronen.

ds Vedran Mirčetić van De Staat

Op de tweede avond trapt Sven Hammond af op de Grote Markt en het moet gezegd: de band is misschien wel het Nederlandse antwoord op Booker T. & The M.G.’s met hun goede soulnummers met prima gitaarwerk van Tim Eijmaal. Van een hele andere orde is De Staat, die met materiaal van hun gloednieuwe album ‘O’ nog dwarser en elektronischer klinken dan we al van ze gewend waren. Het is soms moeilijk te geloven wat voor geluiden Vedran Mirčetić uit zijn pedalen haalt.

jr

Jett Rebel

Vorig jaar overtuigde Jett Rebel nog aan het begin van de eerste avond op Eurosonic Air, dit keer mag hij de laatste dag afsluiten. Dit doet hij met veel werk van zijn nieuwe album ‘Truck’, waarbij opvalt dat hij zijn groovende funkrocksound heeft ingeruild voor iets wat meer aan de pop en garagerock uit de jaren zestig doet denken.

tlt Tiny Legs Tim

Op de kleinere podia worden we aangenaam verrast door de delta- en countryblues van Tiny Legs Tim. En door zijn verzameling gitaren: zijn Harmony Rocket en zijn Kay zijn ongetwijfeld ouder dan de Belg zelf.

Nieuwe acts
Ieder jaar is het op Noorderslag weer interessant om bij relatief nieuwe acts te kijken. Het moet raar lopen als het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest geen graag geziene gast op de festivals wordt. En niet alleen vanwege de dikke knipoog in de Nederlandstalige teksten: de band maakt ook gewoon hele lekkere rock ‘n’ roll. Ons viel vooral het smaakvolle leadgitaarwerk Boontjes’ voormalige King Jack-maatje Guido Blom op.

Het gemis van Normaal kan makkelijk worden opgevuld door Bökkers; de Overijsselse band begon ooit als Normaal-coverband, maar ook hun eigen materiaal krijgt het publiek binnen een mum van tijd aan het dansen. Voor wie het dialect niet verstaat is er altijd nog de lekker energieke boogierock van het viertal.

lhDeWolff en Pauw – dat in de kleine zaal van de Oosterpoort overigens nog meer overtuigt dan op hun debuut ‘Macrocosm Microcosm’ – zijn inmiddels gevestigde namen, maar er duiken ieder jaar weer jonge psychedelische bandjes op het festival op. Dit jaar verraste met name Tamarin Desert ons aangenaam met hun dromerige en af en toe opvallend pakkende psychedelische sixtiesrocksound.

Lucas Hamming

Lucas Hamming en zijn band vergaarden het afgelopen jaar vooral bekendheid als de huisband van De Wereld Draait Door, maar het album ‘Ham’ en het ijzersterke optreden in de entreehal van de Oosterpoort staan als een huis. De toegankelijke indierocksongs van Hamming komen op het podium nog net even energieker uit de verf, waardoor het aan te raden is de Gooise zanger-gitarist live aan het werk te gaan zien.

Steviger werk
Dit jaar was er meer ruimte voor steviger werk in de programmering dan de afgelopen jaren. Goed, John Coffey maakt al een tijdje furore en heeft daarom zijn plek op Eurosonic Air meer dan verdiend, maar ook Mandrake’s Monster maakt indruk. Hun vrij heavy, maar tegelijkertijd lekker poppy sound lijkt gemaakt voor de grote podia. De ritmesectie van VandenBerg’s MoonKings vormt een solide basis voor het prima gitaarwerk van Peter Muller en Alex Freise. Ook het Luxemburgse Scarred maakt indruk met hun strakke metalriffs en verrassende composities.

Zelfs op Noorderslag was er weer eens plaats voor metal in de programmering. Daar moest de liefhebber wel tot na middernacht op wachten, maar toen werd de kelder van de Oosterpoort eerst overdonderd door de blackmetal van Terzij De Horde om vervolgens tot een kolkende massa omgetoverd te worden door de protometal van Death Alley. Een prima afsluiting van Noorderslag.


zoeken
zoeken