aanmelden
De hoopgevende tips van Mike Stern
Verslag Masterclass bij Max Guitar in Scheveningen
Muzieknieuws 12-11-2018 07:04
Het komt maar zelden voor dat je rechtstreeks vragen kunt stellen aan een van de meest toonaangevende gitaristen van onze tijd. Fans van Mike Stern kregen die kans op zondag 12 november bij Max Guitar in Scheveningen omdat de jazzgitaargigant bereid was gevonden voorafgaand aan zijn optreden later die avond in Den Haag een Masterclass te verzorgen.
Lees ons verslag hier en bekijk de Facebook Live stream.

door Michiel Roelse

Stern vertelde de ruim vijftig aanwezigen over hoe hij als jongen eind jaren zestig eerst piano ging spelen, en daarna in de ban raakte van de gitaar. Zijn voorbeelden destijds waren blues- en rockgroten als BB, Albert en Freddie King, Clapton met Cream en Jeff Beck, en hij leerde de beginselen van het improviseren door mee te spelen met de radio. Pas toen hij de jazz-albums uit de verzameling van zijn  pianospelende moeder had ontdekt, begon langzaam zijn levenslange fascinatie voor jazz. Dat bracht hem uiteindelijk bij het beroemde Berklee College of Music waar hij de basis legde voor zijn latere succes op het instrument. Hoe? ‘Door steeds alles te doen wat de docenten me opdroegen. Een goede leraar geeft je precies genoeg om je bezig te houden, zonder dat je overvoerd raakt met informatie.’

Lessen
Ook nu nog neemt Stern nog regelmatig lessen, omdat dat, zo zegt hij, richting geeft aan zijn studie. Maar, zegt hij ook, jazz  leer je vooral door veel te spelen, veel fouten te maken en te luisteren naar artiesten die veel beter zijn dan jij. Dus zoek ze op en probeer met ze te jammen, of transcribeer hun solo’s.

De basis
Opvallend was, hoeveel tijd Stern nam om de aanwezigen op het belang van de basis te wijzen; ook nu nog studeert hij nieuwe stukken in door in het begin uitsluitend akkoordtonen te spelen, daarna doorgangsnoten te introduceren om de akkoordtonen aan elkaar te verbinden, en dan pas volgen de toonladders per akkoord. En altijd alles in time, benadrukt hij, dus altijd je metronoom aan, met een tik op de tweede en vierde tel.

Improviseren
Goed nieuws was er ten slotte voor de aanwezigen die er maar niet in slagen om, ondanks dat ze alle theorie kennen, tot een samenhangende improvisatie te komen. ‘Het duurt gewoon heel erg lang voor je vloeiend over akkoordenschema’s kunt spelen. Dus blijf altijd doorgaan. En vergeet niet dat muziek uit je hart moet komen, en niet uit je hoofd.’

Bekijk hier een deel van de clinic, door Max Guitar via Facebook Live gestreamed. 

www.maxguitarstore.com