Fleetwood Mac-mede-oprichter Peter Green overleden

Green was een van de belangrijkste gitaristen van de Britse bluesexplosie uit de jaren zestig

Muzieknieuws 26-07-2020 18:49

Fleetwood Mac-mede-oprichter Peter Green is afgelopen weekend overleden. Een verklaring van advocaten namens de familie van de gitarist bevestigt dat hij in het weekend in zijn slaap is heengegaan. Green werd 73 jaar oud.

Peter Green was een van de invloedrijkste gitaristen in de Britse muziekgeschiedenis, aangehaald als inspiratiebron door gitaristen als Gary Moore, Rich Robinson, Kirk Hammett, Santana en Tom Petty.

Zijn werk in John Mayall's Bluesbreakers en in de eerste versie van Fleetwood Mac laat een begaafde bluesgitarist en songwriter horen die klassiekers schreef als Black Magic Woman, Oh Well, Man Of The World, Albatross en The Green Manalishi (With The Two Prong Crown).

Greens nalatenschap werd eerder dit jaar geëerd met een all-star cast die zijn werk huldigde in het Londense Palladium, waaronder David Gilmour, Hammett en Billy Gibbons naast zijn Fleetwood Mac-mede-oprichter Mick Fleetwood en Mac-gitarist Jeremy Spencer. Kirk Hammett bespeelde tijdens de show Greens beroemde ‘Greeny’ Les Paul met de twee uit fase staande humbuckers.

Kirk Hammett bespeelt 'Greeny' op 25 januari in het Londense Palladium

Peter Green en Mick Fleetwood vormden de band in 1967 in Londen, maar de begenadigde gitarist stapte uit de band na een optreden in mei 1970, kampend met gezondheidsproblemen. Fleetwood Mac maakte een doorstart met een aantal nieuwe leden en had in 1977 een megasucces met het album ‘Rumours’.

Green werd uiteindelijk gediagnosticeerd met schizofrenie en bracht halverwege de jaren zeventig een tijd door in psychiatrische inrichtingen. Aan het eind van het decennium keerde hij terug in de muziekscene met een aantal soloalbums en leverde in 1979 zelfs een onvermelde bijdrage aan het Fleetwood Mac-dubbelalbum ‘Tusk’, op het nummer Brown Eyes.

In de jaren negentig vormde hij met hulp van drummer Cozy Powell de Peter Green Splinter Group, die tussen 1997 en 2004 negen albums uitbracht. Greens laatste optredens waren in 2009, maar een langverwachte reünie van Fleetwood Macs vroege line-up kwam nooit tot stand.

 

zoeken
zoeken