aanmelden
Richard Hallebeek - Gitarist van het jaar Benelux - Gitarist Poll Awards 2021
Uitslag van de Gitarist Poll - Bijna 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd
Muzieknieuws 25-02-2021 10:02
Richard Hallebeek is door de lezers van Gitarist gekozen tot Gitarist van het jaar! Bijna 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2020! Tussen 10 en 25 februari maken we de uitslagen bekend van deze 11de editie van de Gitarist Poll, hier op Gitarist.nl, elke dag in een andere categorie. In Gitarist 360, maart 2020, die uitkomt op 25 februari, vind je de volledige uitslag. In onderstaand artikel vind je de Top 25 Benelux, met dus op nummer 1 Richard Hallebeek!

De Gitarist Poll Awards zijn dé graadmeter van wat ‘in’ is op dit moment wat betreft gitaarspel en gitaarproducten. Het stemformulier werd meer dan 11.000 keer gedownload. Er werden er bijna 4000 daadwerkelijk ingevuld. 

Beste gitarist Benelux

 1. (4) Richard Hallebeek 

  1. (1) Leif de Leeuw 
  2. (2) Jan Akkerman 
  3. (25) Pablo van de Poel
  4. (-) George Kooymans
  5. (3) Ruud Jolie
  6. (9) Mark Bogert 
  7. (-) Leendert Haaksma
  8. (-) Bertolf
  9. (8) Menno Gootjes 
  10. (13) Age Kat 
  11. (6) Ad Vandenberg 
  12. (17) Vedran Mircetic
  13. (14) Simone van Straten 
  14. (-) Rory de Kievit
  15. (7) Harry Sacksioni
  16. (-) Sonia Nusselder
  17. (10) Danny Vera
  18. (-) Anne Soldaat
  19. (15) Timo Somers 
  20. (-) Jerôme Hol
  21. (5) David Hollestelle
  22. (-) Wesley Nuis
  23. (-) Danny Lademacher
  24. (-) Spike

Winnaar Richard Hallebeek speelt al ruim dertig jaar met muzikanten als Scott Henderson, Frank Gambale, Scott Kinsey, Dan Gilbert en Carl Verheyen, hij is docent aan het Conservatorium van Amsterdam en maakte diverse instructievideo's voor het Amerikaanse Truefire.

We hebben inmiddels Richard Hallebeek gefeliciteerd met deze award en publiceren in de volgende editie van Gitarist een interview met hem. Hierbij een voorproefje! 

Interview met Gitarist van het jaar Richard Hallebeek 
Hybrid-picking, legato en composities 

interview door Kevin Pasman

Begin november verscheen de nieuwste release waar Hallebeek op te horen is in de vorm van het titelloze debuut van Bumerang, het trio dat hij vormt met drummer Niels Voskuil en de Italiaanse bassist Lorenzo Feliciati.“We zijn naar drie studio’s geweest en hebben daar samen gespeeld”, licht Hallebeek toe. “Sommige nummers zijn zo opgebouwd dat Niels is gaan drummen, er werd gebast en dan lieten we een stuk open met alleen drums zodat ik dat thuis kon gaan invullen. Tegenwoordig heb je veel internet-cd’s. Dan wordt er wat rondgestuurd, speelt er een bekende Amerikaan op mee en hoor je ook echt dat het rondgestuurd is. Het is te gek dat het kan, maar soms hoor je de levenloosheid ervan.

“We zijn nu aan het nadenken over een volgende cd, maar ik wil eerst weer een eigen solo-cd maken waarvoor ik alles zelf schrijf en dingen in mijn eentje doe. Bumerang was voor het eerst sinds jaren dat we met zijn drieën geschreven hebben. Dat is wel goed gegaan, maar het was echt wel even uit mijn comfortzone. Qua arrangement zijn het daardoor heel andere nummers geworden. Op mijn cd ‘One Voice’ uit 2018 deed ik ook wel wat andere dingen, wat funkdingen en groove-achtige stukken. Je hebt soms een heel sterk idee van hoe je zou moeten klinken, maar dat mag je best eens loslaten. Je klinkt uiteindelijk toch wel als jezelf.”

Totaalpakket
Opvallend aan veel releases waar Hallebeek op speelt is de aandacht voor goede melodieën en composities. “Ik houd van gitaristen die het totaalpakket hebben”, aldus Hallebeek. “Pat Metheny, John Scofield, Frank Gambale, Allan Holdsworth: die zijn allemaal componist, ze kunnen te gek soleren en hebben hele mooie ideeën qua arrangementen. Als je een te gekke compositie hebt met een mooie solo, dan is die solo echt de slagroom op de taart. Als ik lang in de auto zit, ga ik niet de hele tijd luisteren naar iemand die zo snel mogelijk speelt. Dan wil ik gewoon een tof nummer horen en als daar ook nog een mooie solo in zit, dan is dat mooi meegenomen.

“Als ik de tijd heb, ben ik ook meer aan het componeren dan gitaar aan het oefenen. Nummers voor een fusion-cd met complexe stukken schrijven is een hele taak. Dat doe ik dan ook in kleine stukjes. Ik schrijf gewoon iedere dag een melodietje van acht of zestien maten. Maar wel echt iedere dag. Soms kun je in een half uurtje klaar zijn, soms gebeurt er niets, maar dan heb je wel die routine. In het verleden heb ik gehad dat ik na een week of drie, vier het idee voor de cd al helemaal klaar had. En dan is het een kwestie van daarop voortborduren.

Als je zestien maten hebt, heb je al een A’tje. Dan maak je een B’tje, kom je weer terug bij het A’tje en dan heb je al een behoorlijk stuk klaar. Voor de solo’s pak ik een paar akkoorden van het thema, maar die maak ik dan net even anders. En voor je het weet heb je al een nummer klaar. Dat begint gewoon altijd met hele kleine dingetjes.”

Kleuren
Hallebeek werkt al enige tijd samen met het Amerikaanse TrueFire. Zijn eerste drie videocursussen via het platform zijn uitstekend ontvangen

Momenteel zijn de vierde en vijfde instructievideo's in de maak. “Ik ben nu bezig met een cursus over soleren door akkoordenwisselingen”, legt hij uit. “Daarbij gebruik ik een systeem met kleuren. Dan heb ik een akkoordenschema en staat daarboven bijvoorbeeld een blauwe lijn met alle pentatonische lijnen die passen, want ook op jazz kun je gewoon pentatonisch spelen. En dan doe ik bijvoorbeeld een lijn met modi en daar gebruik ik dan verschillende kleuren voor.

“Dus als je soleert en je bent aan het oefenen, dan laat je je ogen over dat schema gaan en kun je verschillende kleuren volgen voor verschillende smaken. Dat systeem gebruik ik nu al een jaar of dertig. Voor TrueFire heb ik dat stap voor stap op papier gezet. We zouden het in september gaan filmen, maar vanwege corona wordt dat even uitgesteld. De andere cursus gaat over licks. Gewoon heel simpel fusionlicks. Lekker luchtig, zodat mensen het meteen kunnen toepassen.”

Dweezil
Interessant genoeg werkte Hallebeek de laatste jaren veel samen met de internationale winnaar van de categorie Jazz/fusion/world/funk Wereld in de Gitarist Poll: Dweezil Zappa. “Er was even sprake van dat Dweezil Zappa mee zou spelen op het eerste Bumerang-album”, vertelt Hallebeek. “Hij heeft me nu al vier achtereenvolgende tournees live uitgenodigd op het podium en vorig jaar zei hij al dat we een keer iets samen moesten doen. Hij ging een studio bouwen in zijn nieuwe huis in LA en vroeg wat tips hoe hij die moest inrichten om er een echte gitaarstudio van te maken. Ik zei: als jij nou een mooie solo inspeelt, geef ik je wat tips, haha!

“Hij zou een nummer van Bumerang gaan doen dat ik aan hem heb laten horen, maar uiteindelijk was de compositie belangrijker. Die was eigenlijk al helemaal klaar en ik had er ook al een solo op gespeeld. Als we dan opeens Dweezil Zappa zouden binnentrekken, zou het echt zo’n feature worden die niet bij het nummer past. We hebben nog gezocht naar een ander nummer, maar er was niet echt een ander nummer waar ik hem bij zou horen, dus dat hebben we even in de ijskast gezet. Misschien dat hij nog op mijn eigen cd gaat meespelen.

“Dweezil is een coole gast. Hij blijft zich ontwikkelen en hij zoekt ook heel erg contact met de gitaarscene. Hij wil van iedereen leren. Zo ben ik ook met hem in contact gekomen. Hij belde me om te zeggen dat hij het te gek vindt wat ik met mijn rechterhand doe, met hybrid-picking. Hij speelde die complexe muziek van zijn vader en wilde me vragen of ik hem misschien kon laten zien hoe je dat doet. Kort daarna speelde hij in de Melkweg, waar ik hem heb opgezocht. Hij vroeg me meteen of ik zin had om met hem mee te spelen, op het podium. Dat was wel even schrikken omdat ik er niet op voorbereid was, maar gelukkig nam de muziek het over en ging alles lekker.”

  

De Gitarist Poll 
We presenteren verspreid over een aantal dagen de uitslag van de 11de Gitarist Poll. Wie vonden de lezers van Gitarist en de bezoekers van Gitarist.nl de beste, leukste, origineelste of meest bijzondere gitaristen van het afgelopen seizoen? En welk product het meest opvallend? 

Er is enorm veel gestemd via Gitarist.nl. Dank voor jullie enthousiaste input!

In Gitarist 360 (maart 2021) vind je het volledige overzicht. Deze editie bestellen of een abonnement nemen? Ga naar https://muziekmagazines.nl/gitarist  

Bekijk ook de andere uitslagen van de Gitarist Poll Awards: