Bert Jansch overleden

Britse folkgitarist inspireerde generaties fingerstylers

Muzieknieuws 07-10-2011 14:09

Op 5 oktober overleed folkgitarist Bert Jansch aan de gevolgen van kanker. Samen met Davey Graham, Martin Carthy en John Renbourn was hij van de drijvende krachten achter de Britse folkbeweging van de jaren ’60. Jansch’ gitaarspel inspireerde generatiegenoten als Paul Simon en Jimmy Page, maar ook hedendaagse namen als Bernard Butler en Devendra Banhart.

Jansch groeide op in het Schotse Edingburgh. De Europese concerten van bluesmannen als Big Bill Broonzy en Brownie McGhee vormden een grote invloed op z’n kenmerkende fingerstylewerk, een combinatie van Amerikaanse country, blues en Europese folk.

Jansch bracht z’n titelloze debuut uit in 1965, voor een paar honderd pond opgenomen aan de keukentafel, met een geleende gitaar en viersporenrecorder. Het album zette hem op de kaart binnen een beweging die al snel ‘folk-barok’ werd gedoopt – een benaming die Jansch overigens altijd heeft geschuwd.

De samenwerking met collega-fingerstyler John Renbourn leidde een paar jaar later tot het ontstaan van de legendarische groep Pentangle, een vijfkoppige formatie die het grensgebied tussen blues, jazz en folk verkende. Na het uiteenvallen van de band in 1973 richtte Jansch zich op soloprojecten als Bert Jansch Conundrum. Recentelijk werkte hij nog samen met Pete Doherty en Beth Orton, en speelde hij in het voorprogramma Neil Young, die hem ooit als de ‘Jimi Hendrix van de akoestische gitaar’ betitelde. Jansch werd 67 jaar oud.

zoeken
zoeken