Pearl Jam's Stone Gossard: behouden & vernieuwen

Achtergronden, audio en video bij het artikel in Gitarist 256

Gitarist Extra 20-07-2012 21:07

Vlak voor een van de optredens van Pearl Jam in de gloednieuwe Ziggo Dome in Amsterdam spraken we met Stone Gossard. Op pagina 62 t/m 65 van Gitarist 257 (augustus, 2012) vind je ons interview met de ritme- én leadgitarist gitarist van de bekende grungeband. Hier op Gitarist Extra hebben we niet alleen achtergrondinformatie over Pearl Jam en Gossard verzameld, maar ook over zijn solomateriaal en Brad, de band die hij oprichtte nadat Pearl Jam succesvol werd. Dit alles omlijst met audio- en videomateriaal van Pearl Jam, Brad en Gossard zelf.

 Beluister hieronder onze uitgebreide Spotify-playlist met muziek van Stone Gossard: met Pearl Jam, Temple of the Dog, solo en meer...

 

 

Green River
Stone Gossard (20 juli, 1966) groeit op in Seattle, Washington. De kersverse gitarist leert gitaar spelen op school en voegt zich later bij zijn eerste bandje March of Crimes. Hij speelt hier een korte periode met gitarist Steve Turner (later gitarist bij Mudhoney) en bassist Ben Shepherd (Soundgarden). Wanneer Turner de band Green River opricht neemt hij Gossard mee. Green River brengt de EP Come On Down uit in 1985, in ’87 gevolgd door album Rehab Doll. Green River gaat door ruzie in ’88 uit elkaar maar gaat de geschiedenis in als de allereerste grungeband.

 

Mother Love Bone & Temple of the Dog
Mother Love Bone (Stone Gossard achterin)Na de split van Green River vormt Gossard een nieuwe band met bassist Jeff Ament: Mother Love Bone. De frontman van de groep is Andrew Wood, een uitgesproken type. Na de Shine EP brengt Mother Love Bone de plaat Apple uit in 1990. De avond voor deze release overlijdt Wood door een overdosis, het succes blijft uit. De band gaat uit elkaar waarna Gossard en Ament wederom samen een nieuwe band vormen. Het duo wordt benaderd door Chris Cornell van Soundgarden die enkele songs over Andrew Wood heeft geschreven. Cornell vraagt of Gossard en Ament mee willen werken aan het opnemen van de nummers. Zanger Eddie Vedder en gitarist Mike McCready -waar Gossard en Ament al een tijdje mee werken- worden toegevoegd aan de line-up van deze door Chris Cornell geïnitieerde tribute band. Het resultaat, album Temple of the Dog, wordt uitgebracht in april 1991, maar pas een jaar later een daadwerkelijk succes.

 


Temple of the Dog - Hunger Strike

Pearl Jam
Gossard en de overige bandleden kiezen uiteindelijk de bandnaam Pearl Jam in 1990 en brengen op 27 augustus 1991 het album Ten uit. In de maand die hierop volgt brengt Nirvana het immens populaire Nevermind uit. Grunge is in één klap mainstream en een jaar later blijken ook Ten van Pearl Jam en Temple of the Dog een groot succes. De band zet het succes door met opvolgers Vs. en Vitalogy en begeleidt Neil Young op de plaat Mirrorball uit 1995.  

Brad
Terwijl Pearl Jam zich ontpopt tot één van de meest succesvolle rockbands in de Verenigde Staten start Gossard in 1992 de band Brad met Regan Hagar en Shawn Smith van Satchel en Jeremy Toback. Debuutplaat Shame wordt op 27 april 1993 uitgebracht. De meeste tracks zijn het resultaat van jamsessies in de studio. Shame wordt opgevolgd door Interiors in ’97, Welcome to Discovery Park in 2002 en Best Friends in 2010. In april 2012 komt komt album nummer vijf, United We Stand uit.

Studio- en platenbaas
In 1994 zet Gossard met mede-Brad-lid Regan Hagar Loosegroove Records op. Het label brengt muziek uit tot 2000. Gossard’s Studio Litho, die hij in dezelfde periode opzet in Seattle, bestaat echter nog steeds. Naast Pearl Jam en Brad hebben veel grote namen opgenomen in deze studio, denk bijvoorbeeld an Soundgarden, Dave Matthews Band, Screaming Trees en de Deftones.

In 2001 brengt Gossard zijn eerste soloplaat Bayleaf uit. Hij fungeert als multi-instrumentalist en schreef de nummers in een periode van zo’n vier á vijf jaar.

 

Bekijk hieronder een playlist met bands die opnames maakten in Studio Litho.

 

Bekijk hieronder een selectie (live) video's van Stone Gossard, Brad, Pearl Jam en andere projecten van Gossard.

zoeken
zoeken