Steve Vai: muziek als speeltuin voor de verbeelding

Achtergronden, audio en video bij het artikel in Gitarist 258

Gitarist Extra 25-08-2012 10:08

Steve Vai maakt een veelbewogen jaar mee. Niet alleen verscheen in augustus zijn nieuwe album 'The Story Of Light', ook is de derde versie van zijn Carvin Legacy versterker op de markt gekomen. In Gitarist 258, september 2012, kun je het uitgebreide interview met Vai lezen dat Michiel Roelse met hem deed voorafgaand aan het recente G3-concert. Hier op Gitarist.nl kun je meer achtergronden lezen en audio- en video-extra's bekijken en beluisteren.

Bij het interview met Vai in Gitarist 258 (augustus, 2012) hebben we audio- en videomateriaal verzameld van deze gitaarheld. Denk aan een mooie Spotify-playlist, een indrukwekkende YouTube-playlist met onze selectie van indrukwekkende live-video's en naturlijk de nieuwe plaat 'The Story Of Light'.

Spotify playlist met ook The Story of Ligh
Klik hier voor onze Spotify-playlist met het beste materiaal van Vai, met onder andere zijn nieuwe plaat 'The Story Of Light'.

De eerste stappen van Vai
Steve Vai begint in 1973 op zijn dertiende met gitaar spelen. Een jaar later kiest de jonge Vai een erg goede gitaarleraar: Joe Satriani. Tussen zijn 14e en 20e speelt hij in diverse bandjes en wordt hij aangenomen op het Berklee College of Music.

Vai weet zich in de kijker te spelen bij Frank Zappa wanneer hij op 20-jarige leeftijd een transcriptie naar Zappa stuurt van zijn The Black Page en een tape waarop hij gitaar speelt. Zappa huurt Vai in om een aantal gitaarsolo’s op papier te zetten welke later worden uitgebracht in het The Frank Zappa Guitar Book. In 1980 wordt Vai aangenomen als volwaardig bandlid bij Zappa.

Na twee jaar verlaat Vai Zappa’s band en verhuist hij naar Californië om zijn album Flex-Able op te nemen. Hij speelt daarnaast in bands als Alcatrazz en Public Image Ltd. Vai trekt de publieke aandacht wanneer hij zich bij de The David Lee Roth band (ook wel Eat ‘em and Smile Band) voegt. De vergelijking met Eddie van Halen is snel gemaakt, hoewel de pers hem daar niet op afrekent.

In 1986 is Vai te zien in de film Crossroads als de demonische Jack Butler waarin hij een gitaarduel aangaat met Ralph Macchio. Alle gitaren voor Macchio werden echter ingespeeld door Ry Cooder en Vai.

You Tube-playlist
Bekijk hieronder een uitgebreide YouTube-playlist van Steve Vai met onder optredens tijdens de TEC Awards, een legendarische opname van Vai met zijn Ibanez met drie nekken, gitaarlessen en andere hoogtepunten.


Whitesnake en G3
Wanneer bassist Billy Sheehan vertrekt uit de Eat ‘em and Smile band volgt Vai snel in 1989. Datzelfde jaar vervangt Vai gitarist Vivian Campbell in Whitesnake. Hij speelt alle gitaren in op het album Slip of the Tongue en speelt een flink aantal live-gigs.

Begin jaren ’90 begint Vai samen met zijn oud-leraar en vriend Joe Satriani de G3 tour. Iedere tour neemt het duo weer een andere stergitarist mee.

Solo-albums
In 1990 brengt hij ook het legendarische Passion and Warfare album uit met onder andere de track For The Love of God. In ’93 brengt hij de plaat Sex & Religion uit waarop een jonge Devin Townsend te horen is als zanger. Nu, in 2012 ziet zijn niet album Story of Light, het licht.

Orkesten
Steve Vai heeft een aantal keer in Nederland projecten gedaan met orkesten. Eerste met het Metropole Orkest en vanag 2010 twee keer met het Noord Nederlands Orkest. In 2010 was er in Groningen het Steve Vai Festival. Gitarist organiseerde met Radio6 een contest rondom dit festival waarop je moest meespelen met Naked Tracks. Rory de Kievit won de contest.

Speciaal voor het Noord Nederlands Orkest (NNO) schreef hij het symfonische werk ‘The Middle Of Everywhere’, dat jongstleden 17 november onder toeziend oog van de componist zelf in première ging in De Oosterpoort te Groningen.

Radio 6-avond met Steve Vai
Luister hier, op Radio6.nl, naar de uitgebreide radiouitzending met Steve Vai die Co de Kloet een aantal jaar geleden maakte.  



zoeken
zoeken