Gitarist Media Lounge radio-uitzendingen On Demand

Verslag, radiouitzending, foto's en de complete video van het Plug 'n Play optreden!

Gitarist Extra 12-02-2013 12:02

Amsterdam stond van 7 t/m 16 december in het teken van Amsterdam Electric Guitar Heaven. Een van de hoogtepunten voor Gitarist was onze eigen Gitarist Media Lounge op 9 december met onder andere de live-interviews van Gitarist-hoofdredacteur Mark van Schaick en Radi 6-presentator Co de Kloet met Andy Summers en Adrian Belew.
Luister via Uitzending Gemist (zie links verderop) naar beide uitzendingen die het programma Co Live! op Radio 6 eraan besteedde. Bekijk ook de integrale video van het Plug ’n Play concert met Adrian Belew dat aansluitend plaatsvond.

Niet eerder hing er zo’n sfeer van enthousiasme en verwachting in de Amsterdamse Melkweg op een vroege zondagmiddag. Gitaristen van alle leeftijden – uitgedost in blauwe Amsterdam Electric Guitar Heaven T-shirts - rennen af en aan met kleine versterkers en grote gitaartassen. Later deze dag vormt deze groep van ongeveer 150 gitaristen een heus gitaarorkest. Samen met gitarist Adrian Belew (o.a. Frank Zappa, David Bowie en King Crimson) zullen ze de track ‘Aid’ ten gehore brengen in de zaal The Max.

Gitarist Media Lounge - radiouitzending on demand en verslag
Radiouitzending deel 1 bij Co Live! op Radio 6 via uitzending gemist volgen met met interviews Andy Summers en Adrian Belew en optredens plus interviews van Reinier Baas en Alfredo Genovesi? Klik hier. Luister een uur lang vanaf 1u.02min

Radiouitzending deel 2 bij Co Live! op Radio 6 via uitzending gemist volgen met met interviews en optredens Zane Banks en Zoumark Express ? Klik hier. Luister een half uur lang vanaf 1u.30min.

Terwijl een gedeelte van dit orkest al repeteert in de grote zaal is de rest een verdieping hoger te vinden in de Gitarist Media Lounge waar enkele grote rockhelden aanschuiven bij Derek Bermel. Voordat het panel ‘New Guitar’ begint grappen de gitaristen nog wat onderling. Adrian Belew (King Crimson, Zappa), Andy Summers (The Police), Uli Jon Roth (Scorpions) en Seth Josel zijn op hun gemak en geven tijdens het panel hun visie op het gebruik van de gitaar. Andy Summers vertelt over de verschillen tussen elektrisch gitaar en spelen op nylon snaren, Adrian Belew omarmt moderne technologie en Seth Josel doet een boekje open over klassieke gitaristen en hoe zij elektrisch gitaristen zien. Uli Jon Roth, ooit begonnen met viool spelen, vertelt hoe hij op deze manier neoklassieke sounds leerde gebruiken in zijn gitaarspel.

 

Na het panel schuiven Mark van Schaick en Radio 6 presentator Co de Kloet aan bij Andy Summers en Adrian Belew om dieper in te gaan op hun gitaarspel en carrière. Wanneer Belew alvast beneden gaat repeteren met zijn orkest vertelt Summers over zijn nieuwe rockbandje. Hij speelt gitaar samen met een drummer en een zingende bassist, en ja: Summers zag daar de lol zelf ook van in.

 

Bekijk hieronder het volledige interview met Summers en Belew:

 

Na een korte pauze is de Gitarist Media Lounge het podium voor gitaristen uit verschillende muzikale hoeken. Zappa-fan Zane Banks uit Australië tovert prachtige sounds uit zijn SG, prachtige jazzy gitaarpartijen van Reinier Baas, The Zoumark Express (Mark Tuinstra en Zou Diarra) brengen laidback Malinese blues,  Alfredo Genovesi creëert een klanktapijt met een immense pedalenplank en Mikael Szafirowski improviseert er flink op los.

Bekijk hieronder een compilatievideo van deze middag: 

 

Plug ’n Play Orkest & Adrian Belew

Rond 17:00 heeft iedereen in een blauw shirt zich verzameld in de grote zaal van de Melkweg. Zo’n honderd deelnemers van alle leeftijden staan klaar met gitaar in de aanslag. De vloer is een wirwar van bekabeling en kleine tot middelgrote versterkertjes. Adrian Belew start met de eerste aanslagen vanaf het podium. Wanneer het ‘orkest’ invalt met de eerste snaaraanslagen wordt de zaal gevuld met een zee van gitaargeluid. De klank van het orkest heeft iets weg van een grote, organische synthesizer overgoten met echo. Belew zorgt met zijn proggy leads voor de lijnen in de compositie. De aanwezige drummer zorgt ervoor dat Belew én zijn honderd gitaristen in het gareel blijven en stuwt de muziek voort. Naarmate de compositie vordert klinkt de groep steeds meer als één. Een indrukwekkende prestatie waar alle deelnemers trots op mogen zijn. 

 

Bekijk hieronder de volledige video van het optreden
 


zoeken
zoeken