Gibson Firebird videoplaylist

The Magnficent Seven: Brian Jones, Eric Clapton, Johnny Winter, Clarence ‘Gatemouth’ Brown, Allen Collins, Gem Archer, Steve Clark

Gitarist Extra 29-06-2013 07:06

Gibsons iconische Firebird wordt dit jaar vijftig. Zijn radicale uiterlijk en ontwerp maken hem een van de meest opvallende Gibson gitaren uit de geschiedenis. Zelfs vandaag de dag ziet hij er nog gedurfd en futuristisch uit.
In Gitarist 268, juli 2013, vind je een special van 11 pagina's over deze gitaar. Daarin ook een ode aan zeven gitaristen die de Firebird liefhebben. In dit artikel op Gitarist.nl vind je de bijbehorende video's.

Natuurlijk is dit maar een kleine selectie uit een lang reeks van Firebird-bespelers. Maar dit zijn The Magnificent Seven! 

Eric Clapton
In 1968 kreeg Eric Claptons geluid vleugels dankzij een Firebird. In dit fragment uit de documentaire ‘Supershow’ duelleert hij met Buddy Guy, met bijtende en toch stevige Marshall/Firebird-toon. 


 

Brian Jones
Brian Jones bespeelt een reverse Firebird VII tijdens een optreden van The Rolling Stones in Ierland in 1965. 

Johnny Winter
De Texaanse bluesman Johnny Winter heeft in zijn carrière heel wat verschillende Firebirds bespeeld, maar hij werd toch het meest gespot met een Firebird V van eind 1963. De Gibson archieven vertellen ons dat er tussen 1963 en 1965 slechts 920 V’s werden gemaakt en dat de Gibson Custom Shop in 2005 vijftig aan Winter gewijde modellen produceerde. Winter gebruikt zijn origineel vrijwel uitsluitend voor slide (met een voorkeur voor open D stemming) en afgezien van een naderhand gemonteerde stoptail en tune-o-matic brug is het instrument nog helemaal origineel. De holle slide in Highway 61 kan alleen maar Winter en zijn Firebird zijn.

 

Clarence ‘Gatemouth’ Brown
Een non-reverse Firebird V met een handgemaakte leren slagplaat met zijn bijnaam erop? Die kan alleen maar van de in 2005 overleden bluesgeweldenaar Clarence ‘Gatemouth’ Brown zijn. Brown bespeelde zijn Firebird met opvallend nonchalant gemak, zelfs als hij door de snelste bluesnummers raasde. Hier livebeelden van Gatemouth die in 1984 enorm uithaalt op Pressure Cooker.

 

Allen Collins
Hij is de pijler onder Lynyrd Skynyrd’s klassieke boogie. Collins is vrijwel synoniem met de Firebird I en met name met een zwaar gemodificeerd exemplaar uit 1964, met een dog-ear P-90 in de brugpositie plus de originele minihumbucker op een nieuwe plek bij de hals. Hij gebruikte zijn nummer één veelvuldig op Skynyrds vroege werk, inclusief het meesterlijke Free Bird (passende naam, trouwens).

 

Gem Archer
De voormalige Oasis-gitarist, nu bij Beady Eye, is een fan van de non-reverse. Hier Oasis live bij de Electric Proms in 2008.

 

Steve Clark
Na de albums ‘Pyromania’ en ‘Hysteria’ voelde de Def Leppard-gitarist zich op het podium het meest op zijn gemak met een Firebird. “Ik gebruik een Firebird omdat het een compromis is tussen een Strat en een Les Paul, qua geluid”, zei hij in 1988.

 

Wil je de juli-editie van Gitarist met de Firebird-special bestellen en thuis laten bezorgen (€ 5,90, geen verzendkosten), dan kan je die tot 26-7-2013 bestellen via deze link

Gitarist is natuurlijk ook verkrijgbaar bij betere tijdschrift- en muziekhandel.

Downloaden kan ook via www.ako.nl/app 

zoeken
zoeken