Toen Ibanez volwassen werd

Vai, Satriani, Gilbert: hairspray, shred en racegitaren

Gitarist Extra 26-07-2013 10:07

Vanaf pagina 38 in Gitarist 269, augustus 2013, kun je negen pagina’s lang genieten van Ibanez-historie. Die historie is onlosmakelijk verbonden met gitaristen als Joe Satriani, Steve Vai en Paul Gilbert. In dit artikel op Gitarist.nl vind je een playlist met video’s van deze Ibanez-gitaristen uit de tijd dat de Japanse fabriek een eigen smoel kreeg, 25 jaar geleden.


Steve Vai heeft gigantisch veel betekend voor Ibanez in de tweede helft van de jaren tachtig en begin jaren negentig. Zijn Jem-gitaren trokken de aandacht van rockgitaristen wereldwijd zoals ze dat nog steeds doen.

Bekijk hier Vai's uitgebreide solo bij Whitesnake tijdens Monsters of Rock in Donington in 1990:

 

Joe Satriani kreeg met het verschijnen van solodebuut Not Of This Earth en vooral opvolger Surfing With The Alien erkenning als smaakvol shredmeester. In 1988 trad hij op tijdens Montreux Jazz, met Stu Hamm op bas en Jonathan Mover op drums.

 

Satriani domineert de geluidsmix als hij samen met Vai (1988) zijn Satch Boogie speelt:

 

Een jonge Paul Gilbert maakte in de jaren tachtig als een van de eersten instructievideo's over shredtechnieken. Intense Rock Jams - Sequences and Techniques uit 1988 is in 2006 op dvd verschenen, samen met de opvolger Intense Rock II featuring Paul Gilbert (1991). Nog steeds de moeite van het bestuderen waard!

 

Grunge veroverde de wereld in 1992, maar Paul Gilbert speelde met Mr. Big (waarin ook Billy Sheehan) nog op de grootste podia in de VS en Japan.

zoeken
zoeken