“Eén strum en ik ben klaar”

Eller van Buuren over Gibson Min-ETune

Gitarist Extra 18-10-2013 12:10

We vroegen gitarist Eller van Buuren, broer van de wereldberoemde dj Armin van Buuren, over zijn ervaringen met het Min-ETune automatische stemsysteem van Gibson.

Eller, hoe kwam je bij Min-ETune terecht?

“Ik werd erover benaderd door Gibson, maar ik was heel sceptisch. Ik ben nu bezig met het opnemen van een album en in de studio moet natuurlijk alles perfect gestemd zijn. Ik heb zonder stemapparaat alleen met Mini-Etune gestemd en alles staat gewoon goed overeind. Als je met piano samenspeelt heb je te maken met gelijkzwevendheid. Gewone stemapparaten pakken dat vaak niet goed op en dan klinkt je gitaar toch nog vals, maar met Mini-ETune blijft hij gewoon goed. De studiomensen verbaasden zich er ook over.”

Gebruik je ook de alternatieve stemmingen van het systeem?

“Ja, in de studio heb ik drop-D, Es en DADGAD gebruikt, een paar van de fabriekspresets. Een eigen preset heb ik nog niet gemaakt (ik heb het pas een maand), maar je kunt er zes opslaan. Het schijnt vrij simpel te zijn.

Ik heb het nu op twee gitaren zitten, een Les Paul Signature T en een SG. Snaren verwisselen gaat heel snel. En het ziet er ook gaaf uit: de elektronica valt niet op, van voren lijken het gewone Gibson stemmechanieken.”

Heb je de batterij al moeten opladen?

“Nog niet. Dat vind ik eigenlijk bizar want het zijn motortjes die continu werken. Ik dacht: die batterij is vast binnen twee dagen leeg.”

Gebruik je Min-ETune ook live?

“Live is het ook heel goed, je bent binnen tien seconden gestemd. Bij een optreden staat mijn gitaar al op het podium. Ik kom op en moet meteen spelen. Het ziet er niet uit als je eerst nog met een gewoon stemapparaat moet stemmen. Nu kan ik één strum doen (met misschien de E- en B-snaar nog even extra stemmen) en ik ben klaar.”

Treed je in november met je broer Armin op in de Ziggo Dome?

Eigenlijk is het nog geheim, maar goed, voor de lezers van Gitarist: ja, dat ga ik doen, met mijn band Bagga Bownz.” 

 

Armin en Eller van Buuren staan 15 en 16 november in de Ziggo Dome in Amsterdam. Ellers nieuwe album ‘Eller van Buuren Presents Acoustic Dance Music’, met (semi-)akoestische versies van nummers van Armin, verschijnt 22 november.

 

Zie hier het Gibson Min-ETune systeem in actie.

TEST
Klik hier en lees de test die we in Gitarist 266 publiceerden

zoeken
zoeken