Marike Jager: kleine liedjes

Audio en video bij het interview in Gitarist 277

Gitarist Extra 21-03-2014 11:03

Het nieuwe album van Marike Jager, ‘The Silent Song’, is een intieme plaat met persoonlijke, akoestische liedjes, slechts begeleid door een gitaar en wat piano. In Gitarist 277, april 2014 vertelt de singer-songwriter hoe ze door gebrek aan inspiratie en geluidsoverlast haar toevlucht moest zoeken in een eenzaam tuinhuisje, waar ze de plaat schreef én opnam.

Aanvankelijk waren Marike Jagers  plannen voor haar vierde album heel anders. De driekoppige band waarmee ze normaal gesproken speelt zou uitgebreid worden naar een kwintet en de liedjes moesten in het verlengde komen te liggen van haar derde plaat ‘Here Comes The Night’, met uitgebreide arrangementen en een forse productie.

De werkelijkheid bleek weerbarstiger. “Het schrijven lukte gewoon niet”, zegt Marike. “Ik schreef wel dingen, maar het voelde een beetje versnipperd: akoestische gitaar, elektrische gitaar, piano..."

Toen ze ook nog last kreeg van geluidsoverlast besloot ze een andere plek te zoeken om te schrijven. Het werd een tuinhuisje bij een voormalig klooster, waar ze de inspiratie vond voor een serie kleine, intieme liedjes, die daar ook werden opgenomen.

Beluister hier ‘The Silent Song’ plus het vorige album 'Here Comes The Night':

Bekijk hier de video van de single Secret, afkomstig van het nieuwe album:

Het liedje Butterfly van ‘The Silent Song’ werd door Fay Lovsky in het Frans vertaald en werd Papillion. Bekijk hier de clip, die op Schiermonnikoog werd opgenomen:

Dat de liedjes van ‘The Silent Song’ te intiem waren voor de reguliere popzalen realiseerde Jager zich al snel. Daarom kozen zij en pianist Henk Jan Heuvelink voor een tournee met kleinschalige optredens in kerkjes. Op Omroep Gelderland vertelt ze over deze kerkentour:


zoeken
zoeken