Musikmesse 2014 - onze videoreportages

Videoplaylist met onze tour langs de highlights van de beurs in Frankfurt

Gitarist Extra 25-04-2014 14:04

Gitarist bezocht in maart de Musikmesse in Frankfurt. Net als in vorige jaren hebben we video's gemaakt van de hoogtepunten die we daar zagen en hoorden. Een uitgebreid verslag kun je vinden in Gitarist 278, onze mei editie (26 april in de winkels) en met deze video's willen we je laten genieten van het nodige productnieuws.

Musikmesse 2014 vol.1: Paul Reed Smith showt zijn versterker

Musikmesse 2014 vol.2: BluGuitar 61 Masterbuild & Amp1
Musikmesse 2014 vol.3: Line 6 AMPLIFi versterker & FX100 floor board
Musikmesse 2014 vol.4: Gibson Collectors Choice Dutchburst
Musikmesse 2014 vol.5: Guitar Wing softwarecontrollor
Musikmesse 2014 vol.6: De  Music Man versterkerlijn bij DV Mark
Musikmesse 2014 vol.7: D’Angelico EX-59 en EX-175
Musikmesse 2014 vol.8: Rainger FX Dr Freakensteins Dwarf en Igor
Musikmesse 2014 vol.9: Eastman gitaren
Musikmesse 2014 vol.10: Schertler Charlie jazzcombo
Musikmesse 2014 vol.11: Farida gitaren

 

Musikmesse 2014 vol.1: Paul Reed Smith
Deze versterker is niet nieuw, maar aan het eind van ons interview met Paul Reed Smith wilde hij graag de klank van zijn versterker - waarover we het hadden gehad - demonstreren. En dat doet hij met een aanstekelijk enthousiasme! (Het interview kan je vinden in onze Musikmesse feature in de mei editie) 

Musikmesse 2014 vol.2: Thomas Blug
Hij werkte lang voor Hughes & Kettner, maar presenteert nu met BluGuitar zijn eigen gitaar- en versterkermerk. De producten zijn ronduit indrukwekkend, met de 61 Masterbuild (een replica van zijn '61 Strat) en de Amp1, een handzame 100 watt versterker met heel veel mogelijkheden. Dat hij ook goed klinkt kan je hier horen.

Musikmesse 2014 vol.3: Line 6 AMPLIFI en FX100
Op de NAMM zagen we al de AMPLIFi versterker, die op de Musikmesse gelijk de prijs in de wacht sleepte als Best Innovative Product. Nieuw is de FX100, hetzelfde idee, maar dan in pedaalvorm. Voor de gitarist die zijn eigen versterker gebruikt, rechtstreeks in de PA wil prikken of met hoofdtelefoon wil oefenen. In deze video zie je eerst de versterker en aan het eind de FX100.

Musikmesse 2014 vol.4: Gibson Collectors Choice #18 Dutchburst
De originele 1960 Les Paul Standard kwam al eens met eigenaar Robbert van der Ende (Max Guitar) en gitarist Rob Winter in Gitarist (Gitarist 265, april 2013), op Gitarist.nl (klik hier), en in De Wereld Draait Door. Gibson vond het instrument zo interessant dat een replica hiervan is uitgebracht in de Collectors Choice Serie als de #18 Dutchburst. De presentatie vond op de Musikmesse plaats, waarna we gelijk een interview hadden met Robbert van der Ende.


Musikmesse 2014 vol.5: Guitar Wing, draadloze softwarebediening vanaf je gitaar
Ben je een gitarist die graag zijn geluiden in de computer maakt, dan is de Guitar Wing van Livid erg interessant. Het is eigenlijk een bedieningspaneel dat zonder modificaties op je gitaar bevestigd kan worden. Vervolgens kun je draadloos diverse parameters bedienen die je aan de drie touchfaders, vier drukknoppen en vier schakelaars kunt koppelen. Daarnaast is er nog de ‘motion control’, die het mogelijk maakt je sound te beïnvloeden door je gitaar te bewegen, in alle richtingen.

Musikmesse 2014 vol.6: De nieuwe Music Man versterkerlijn bij DV Mark
In de stand van Mark World (Mark Bass, DV Mark, Mark Drum) zagen we verrassend genoeg een hele selectie nieuwe Music Man versterkers staan. Het verhaal daarachter is dat Marco de Virgiliis (de man achter de Mark-merken) Sterling Ball van Music Man voorstelde om de versterkers van dit roemruchte merk opnieuw uit te brengen. Sterling stemde gelijk in en zo kon het dat we drie versterkers en een speakerkabinet konden bewonderen met het opvallende Music Man-mannetjeslogo. Al deze modellen hebben transistor-voorversterkerkanalen met een buizeneindtrap. De 112 RD 50 is een combo met de herkenbare schuine voorkant, die draait op twee 6L6 buizen. Voor de 212 HD 130 worden vier EL34’s gebruikt. Hiervan is ook een topversie verkrijgbaar. Als luidspreker is de Mark Neoclassic gekozen voor de gehele lijn.



Musikmesse 2014 vol.7: D’Angelico EX-59 en EX-175
Ben je een gitarist die graag zijn geluiden in de computer maakt, dan is de Guitar Wing van Livid erg interessant. Het is eigenlijk een bedieningspaneel dat zonder modificaties op je gitaar bevestigd kan worden. Vervolgens kun je draadloos diverse parameters bedienen die je aan de drie touchfaders, vier drukknoppen en vier schakelaars kunt koppelen. Daarnaast is er nog de ‘motion control’, die het mogelijk maakt je sound te beïnvloeden door je gitaar te bewegen, in alle richtingen.

 

Musikmesse 2014 vol.8: Rainger FX Dr Freakensteins Dwarf en Igor
Het in London gevestigde Rainger FX liet ons de Dr Freakensteins Dwarf distortion zien. Een klein pedaal met een regelaar waarmee je het frequentiebereik van de boventonen afstelt. Ook kun je hiervoor Igor aansluiten, een drukgevoelige pad die je met de voet kunt bedienen. De werking van Igor en de intensiteit van de boventonen kunnen aangepast worden door twee drukschakelaartjes. Voor freaky fuzzliefhebbers!

Musikmesse 2014 vol.9: Eastman gitaren
Eastman Guitars vierde niet alleen zijn tienjarig bestaan, maar kwam ook met het nieuws dat men de Europese markt gaat bedienen met Eastman Europe, een joint venture van de huidige importeur Benelly Import en Eastman. Het jubileum wordt gevierd met twee nieuwe akoestische gitaren, de eerste twee 00-modellen van de Chinese kwaliteitsbouwer, en een opmerkelijke hollowbody elektrische gitaar. De E10-00 is een compacte 12-frets gitaar met een korte mensuur van 24,9 inch (632 mm) en een top van adirondack sparren met zwarte binding. De rest van de body en ook de hals zijn van mahonie, de toets en brug zijn van ebben gemaakt. De nieuwe E2000SS Slope Shoulder heeft ook een top van adirondack, maar op een zij/achterkant van palissander. De toets is ook hier van ebben en de hals komt ter hoogte van de 14de fret bij de klankkast. Voor de mensuur noteerden we 24,75 inch (628 mm).


Musikmesse 2014 vol.10: Schertler Charlie jazzcombo
We waren onder de indruk van de Charlie versterker voor jazzgitaar van het Zwitserse merk Schertler. Het is een 300-watt solidstate-versterker met een 10-inch speaker. Stephan Schertler zelf legt uit dat zijn uitgangspunt was om de best mogelijke klank te krijgen, helder en vol maar niet modderig bij donkere akkoorden. Daarom heeft de voorversterker de kwaliteit van hi-end studioapparatuur, en de combinatie van eindversterker en speaker lijkt het meest op die van een studiomonitor met een groot bereik, ook in het laag.

Musikmesse 2014 vol.11: Farida gitaren
Ook het Chinese merk Farida viert zijn tienjarige bestaan. Hier dus eveneens anniversary-modellen en wel een volmassieve akoestische R-52X en de elektrische CT-60X, een mooi model dat knipoogt naar de Telecaster en voorzien is van een carbon slagplaat. Ook nieuw waren de betaalbare R25 akoestische gitaren die in drie versies komen, met een top van essen, spalted esdoorn en gevlamd mahonie. De top is niet massief, maar heeft door de dunnere bracing een volle klank.


zoeken
zoeken