De Steve Vai Masterclass - interview!

Bestel nu tickets voor de masterclass in TivoliVredenburg, za 10 mei

Gitarist Extra 13-04-2014 18:05

In Gitarist 277 (maart 2014) en elders op deze site kondigden we hem al aan, de Steve Vai Masterclass. Op 10 mei organiseren we die samen met Ibanez in TivoliVredenburg Utrecht. We hebben nog een paar tientallen kaarten beschikbaar, dus bestel ze nu.

Gitarist vroeg Steve Vai hoe hij de Masterclass op 10 mei voor zich ziet. Lees het interview in dit webartikel.



Toen hij in 2009 zijn Alien Guitar Secrets Masterclass voor het eerst kwam geven in Nederland, raakte die ondanks het toch pittige tarief uitverkocht. Nu is Steve Vai terug voor een nieuwe Masterclass, gepresenteerd door Ibanez en Gitarist, deze keer in het nog niet eens officieel geopende TivoliVredenburg in Utrecht.

Op zaterdagmiddag 10 mei wordt de schitterende Cloud Nine zaal van TivoliVredenburg ingewijd met de Steve Vai Masterclass. Het is bepaald niet niks: in een exclusief gezelschap breng je drie uur door met Steve Vai, zijn visie en techniek, en als het meezit kun je je eigen gitaarspel door hem laten beoordelen.

Bestel nu je ticket voor de Steve Vai Masterclass 
Wil je de Steve Vai Masterclass op 10 mei bijwonen? Bestel dan nu online je ticket op de site van TivoliVredenburg. De tickets zijn pittig geprijsd met120 euro, maar we verkopen er maximaal 200. En die kans krijg je niet zomaar weer! 

BESTEL NU JE TICKETS VOOR DE MASTERCLASS
Klik hier om meteen je kaarten te kopen.

In Gitarist 278 kun je een artikel lezen waarin Steve Vai vertelt over vier essentiële albums, te weten Whitesnakes 'Slip Of The Tongue' (1989), 'Eat ‘Em And Smile' (1986) van David Lee Roth, Frank Zappa's 'The Man From Utopia' (1983), en zijn eigen 'Passion And Warfare' uit 1990. Klik hier voor meer. 

We vroegen Vai begin april naar de ideeën achter zijn Masterclass-aanpak, straks in TivoliVredenburg.

Je geeft nu al een paar jaar masterclasses. Wat heb je daar zelf van geleerd?
‘Je leert zelf heel wat als je lesgeeft. Het is een gelegenheid om je eigen methodes nog eens bij jezelf te versterken. Ook leer je veel over wat jonge muzikanten van nu nastreven.’

Wat kun je zeggen over het algemene technische niveau van deelnemers aan je masterclass en wat zijn de meest voorkomende zwakke plekken?
‘Ik vind het mooi de verbondenheid te zien van de deelnemers met, en hun passie voor de gitaar. Er bestaat een onuitgesproken, maar door iedereen gevoelde “broederschap van de gitaar”. Dat gaat verder dan bij andere dingen die mensen leuk vinden. Ze vieren samen hun loyaliteit aan, en respect voor het instrument. Over het algemeen is het technische niveau relatief laag, met af en toe iemand die hard aan zijn spel heeft gewerkt. Maar dat is natuurlijk ook de reden dat ze zich inschrijven voor een masterclass bij mij. Ze willen manieren vinden om beter te worden.

Oren
‘Als ik één zwakke plek zou moeten noemen, is het wel dat bij veel deelnemers het gehoor onderontwikkeld is. Er zijn algemeen geldende academische en intellectuele opvattingen over techniek. Iedereen snapt dat je techniek beter wordt als je veel oefent, en de intensiteit van een goede techniek kan overweldigend zijn bij een gitarist met een aanleg daarvoor – als hij bereid is de nodige tijd erin te steken. Maar of je een effectief muzikant wordt, hangt van andere dingen af. De vaardigheden om een geïnspireerde melodie of een idee in jezelf te vinden en de oren en de techniek om die de wereld in te sturen, daar ontbreekt het vaak aan. In mijnAlien Guitar Secrets Masterclasses doe ik mijn best om uit te leggen hoe je je innerlijke oor kunt ontwikkelen om zo je eigen, unieke stem op het instrument te vinden. Want dáár zit het, in je hoofd, en niet in je handen.’

Heb je een algemeen advies voor de gitaristen die naar je masterclass komen?
‘Ja! Zoek datgene in de gitaar of muziek dat je jet meeste aanspreekt en stort je daar hélemaal op. Kijk waar je echt enthousiast van wordt en focus daarop.’

Krijgen de deelnemers de kans om voor jou of met jou te spelen? Zo ja, hoe zouden ze zch daarop moeten voorbereiden?
“Ja, in heet laatste uur van de masterclass nodig ik een paar deelenemers uit om met mij en backingtracks mee te spelen en te jammen. Je hoeft je daar niet speciaal op voor te bereiden. Wel stel ik voor dat iedereen die deelneemt aan de masterclass een song instudeert – een bestaand stuk of iets dat je zelf hebt geschreven. Zorg dat je dat foutloos van begin tot eind kunt spelen en het als muziek kunt laten klinken. En wees bereid dat voor ons te spelen als je wordt geroepen.’

Concerten 
Voordat de masterclass plaatsvindt op 10 mei doet Steve Vai twee concerten in Nederland. Op 8 en 9 mei geeft hij concerten in respectievelijk De Melkweg in Amsterdam en Markant in Uden. Vai blikt vooruit op de concerten.  

Wat voor repertoire kunnen we voor de aankomende optredens verwachten?
“Er staan zes of zeven songs van ‘The Story of Light’ op de setlijst, plus een handvol fanfavorieten en een aantal tracks van vorige albums die we al lang niet meer of zelfs nooit live hebben gespeeld. Verder krijgt elk van de muzikanten een moment waarin hij de hoofdrol speelt.

Buitenaards
“Ik wil het publiek trakteren op fantastisch muzikaal vakmanschap, op muzikale dynamiek variërend van extreem krachtig en intens tot heel verfijnd en intiem. We doen een aantal stukken akoestisch en op een bepaald moment in de show verschijn ik in een buitenaards lichtkostuum met lasers die uit mijn vingers schieten, terwijl ik een gitaar bespeel die eruit ziet alsof een buitenaardse draak hem heeft uitgekotst. In een ander deel van de show nodig ik een paar mensen uit het publiek uit op het podium te komen en bouwen we ter plekke een song door hen de partijen te laten zingen. Dat is leuk voor het publiek en altijd spannend, omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren.”

Bestel nu je ticket voor de Steve Vai Masterclass 
Wil je de Steve Vai Masterclass op 10 mei bijwonen? Bestel dan nu online je ticket op de site van TivoliVredenburg. De tickets kosten 120 euro en er worden er maximaal 200 verkocht.  

BESTEL NU JE TICKETS VOOR DE MASTERCLASS.
Klik hier om meteen je kaarten te kopen

 

 

zoeken
zoeken