Vintage Guitar Show

Warme herfst in Veenendaal

Gitarist Extra 29-09-2014 14:16

Terwijl buiten van de prachtige Indian summer genoten kon worden, liep afgelopen zaterdag in de Veenendaalhal in Veenendaal de temperatuur ook aardig op. En niet alleen door het zomerse weer, maar ook door alle prachtige gitaren, versterkers en effecten die hier te zien waren en waar weer veel publiek op afgekomen was. Gitarist was ook present en pikte er een paar dingen uit…

Earth Amplification
De Nederlandse versterkerbouwerswereld is weer een naam rijker: Earth Amplification. Robert Scherpenisse is de man achter dit boetiekmerk en hij is de klassieke weg gegaan van reparatie naar modificatie naar custombouw en dan nu serieproductie. De lijn bestaat uit vijf modellen die zowel in combo- als topuitvoering met bijbehorende speakerkast verkrijgbaar zijn. De tweekanaals klasse A/AB Stonehenge is gebaseerd op de fifties tweedversterkers en kan met een paar 6V6 of EL34 eindbuizen worden uitgerust. De EQ heeft twee modes, vintage en modern, en in de plexi-stand kunnen beide kanalen gelinkt worden. De invloeden van de Yellowstone zijn blackface en AC30. Deze EL34 amp biedt veel mogelijkheden om het geluid vorm te geven, met interactieve regelaars voor treble- en bass plus een cut-regelaar en een bright- en boostschakelaar. De comboversie heeft ook nog een reverb. Bij de Everest en Little Everest draait het maar om één ding: toon. Deze eenvoudige versterkers zijn ontworpen om optimaal op de dynamiek van je spel en de volumeregelaar van je gitaar te reageren. De 35-watt Everest heeft een EL34-circuit, de EL84’s van z’n kleiner broertje brengen 15 watt voort. Earth heeft verder nog de Antartica (100 watt, 4 x EL34) en ook een overdrivepedaal, de Down To Earth Drive.

earth

Gretsch
In de stand van Dirk Witte viel een semi-akoestische basgitaar op door zijn enorme afmetingen. Het verbaasde dus niet dat de ’64 Gretsch 6071 een uitschuifbare eindpin heeft waardoor hij ook rechtop bespeeld kan worden, als een contrabas. Om ook het geluid van een staande bas te benaderen, is de Gretsch voorzien van een demper die met een knopje op het bovenblad via een vrij ingewikkeld intern mechanisme tegen de snaren kan worden geduwd. Het werkte ook nog!

gretsch

Joës Skateguitar
Sigarenkistgitaren zijn in, er is zelfs een heel festival aan gewijd, het Dutch Cigarbox Guitar Festival. Zoals de naam al verraadt beweegt Joës Cigarbox Guitars zich ook op dit terrein, maar hun aanbod is breder dan dat. Zo produceert Joës ook de Skateguitar, gemaakt van, jawel, een skateboard. Een kant-en-klare hals wordt aan de plank geschroefd, die verder voorzien wordt van een P-90 element en een omgekeerde (!) Strat-uitgang. Joës mikt op de skateboardgemeenschap, maar wij denken dat het appeal verder reikt.

harry

Vintage Ibanez
Harry Kruisselbrink is een Ibanez-liefhebber en -verzamelaar (hij bezat er ooit meer dan honderd), maar wel van instrumenten uit een bepaalde periode: de jaren zeventig, de tijd dat het Japanse merk vooral kopieën van Fender en Gibson modellen maakte. Juridisch leverde het Ibanez veel gedoe op, een reden waarom men liever niet aan deze tijd herinnerd wil worden. In Veenendaal toonde Kruisselbrink zijn eerder dit jaar verschenen Vintage Ibanez Indentification Book, waarin elk Ibanez model uit de jaren zeventig staat beschreven, met alle kleine variaties én met, soms niet al te beste, foto. Een enorme klus waar Kruisselbrink meer dan tien jaar over heeft gedaan.


Nievers Challenge Cup
Een van de vast onderdelen van de Vintage Guitar Show is uit de uitreiking van de Nievers Challenge Cup, vernoemd naar de oprichter van de beurs Wouter Nievers. Er werden er twee uitgereikt: voor de meest authentieke en mooiste gitaar en voor de ‘bizarste’. In de eerste categorie won een onberispelijke Fender Jazzmaster uit 1959. De gitaar heeft een palissander toets en is afgewerkt in sunburst met een goudgeanodiseerde slagplaat – echt een plaatje. Tot opvallendste gitaar werd een prachtige, in blauw glitter uitgevoerde Hagström Deluxe Batman uit begin jaren zestig verkozen.

jazzmaster

hagstrom

 

 

 


zoeken
zoeken