Mark Knopfler stijlanalyse

Audio bij de workshop in Gitarist 289

Gitarist Extra 26-03-2015 21:03

In Gitarist 289, april 2015 vind je de noten en tabs bij deze workshop. Leer in vier licks de geheimen van de fenomenale gitaarstijl van Mark Knopfler.

In Gitarist 289, april 2015 hebben we een exclusief gitaarinterview met Mark Knopfler naar aanleiding van zijn nieuwe soloalbum ‘Tracker’. Aansluitend analyseren we Knopflers gitaarstijl aan de hand van vier voorbeeldlicks.

Paar noten
Er zijn maar weinig gitaristen die je kunt herkennen aan een paar noten. Meestal heb je de context van een nummer of een signatureriff nodig. Maar net als bij Brian May en Hank Marvin kunnen zelfs niet-gitaristen Mark Knopflers spel direct herkennen.

Lick 1
De klank die de ‘tussenstand’ van Knopflers Strat oplevert leent zich goed voor ruimtelijke soundscapes. Het kan hierbij makkelijker zijn om in halve tellen te denken, want het tempo ligt vrij laag.

Lick 2
Hoewel Knopfler een sterke band heeft met countrymuziek, zit er ook veel blues in zijn spel. En hé, leg dat plectrum eens weg! 

Lick 3
Voor beginners is het vaak moeilijk om fills te spelen over het couplet van Sultans Of Swing. Je gebruikt voornamelijk aeolisch of mineurpentatonisch, maar de oplossing is een wisseltruc die harmonisch mineur als resultaat heeft.

Lick 4
Knopflers overdrivegeluid is een soort kruising tussen Billy Gibbons en Ry Cooder. In deze lick gaat het erom dat je delen van akkoorden naast tonen uit de mineurpentatonische ladder gebruikt.

zoeken
zoeken