Verslag Vintage Guitar Show

Goed bezochte voorjaarsbeurs in Veenendaal

Gitarist Extra 31-03-2015 14:03

Afgelopen zaterdag begaven vintage-liefhebbend Nederland en België zich weer naar de Veenendaalhal in Veenendaal om te genieten van prachtige en zeldzame oude gitaren, versterkers, effectpedalen en meer. Gitarist genoot mee.




v2Autogitaar
Tijdens elke editie van de beurs wordt de Nievers Challenge Cup uitgereikt voor de meest authentieke en meest aparte gitaar van de show. De prijs in de eerste categorie ging terecht naar een 1957 Gretsch 6120 in mint conditie. De Zweedse eigenaar van deze gitaar, Anders Anderson, won hiermee voor de derde keer deze wisselbeker en mocht hem daarom houden.
Tot de meeste aparte gitaar werd een Fender Jaguar Strat verkozen, een Custom Shop model waar ooit maar 25 exemplaren van zijn gemaakt. De gitaar is voorzien van het vignet en de naam van het automerk Jaguar en heeft een notenhouten slagplaat en gold-plated hardware, inclusief de elementen. Je moet ervan houden, maar opvallend is het wel.

Elementwinder
Ook opvallend, maar dan door het bedrag dat ervoor gevraagd werd (200.000 euro!), was een in prachtige staat verkerende 1960 Les Paul Standard in de stand van Denmark Street Guitars. Toch werd ons oog getrokken door een onooglijk apparaatje dat voor deze peperdure gitaar lag: een door Leo Fender gebruikte elementwinder uit 1951. Hoeveel fantastisch klinkende elementen zijn hier wel niet mee gemaakt? En misschien heeft de legendarische elementwindster Abigail Ybarra ‘m ook nog wel gebruikt… Het apparaat is in de handel gekomen via Bill Carson, nog een legende. Carson was de ‘testpiloot’ van de Stratocaster en veel van zijn ideeën zijn in de klassieke solidbody verwerkt.

v9

vd4Tenor Duo-Jet
Een opmerkelijk instrument was een tenorversie van de Gretsch Duo-Jet. Deze gitaar ziet er precies zo uit als een gewone Duo-Jet, maar dan met slechts vier snaren. Opvallend is dat de twee DeArmond Dynasonic elementen zes pooltjes hebben – er zijn ook tenor Duo-Jets met elementen met vier pooltjes.

Thinlines
In de stand van Dirk Witte stond een mooi rij thinlines van Gibson en Epiphone. We zagen twee 1967 Epiphone Casino’s waarvan er een duidelijk intensief bespeeld was terwijl de ander er meer uitzag als een ‘closet classic’, met minimale gebruikssporen. Ook uit 1967 was een sterk verkleurde Gibson ES-330TD. De originele afwerking was Sparkling Burgundy, maar door de inwerking van licht was het meer een soort – overigens ook mooi – koffiebruin geworden. Onder de afdekplaatjes was de oorspronkelijke kleur nog te zien. Ook nog genoemd moet worden: een aparte 1964 Gibson ES-120T met een dikke slagplaat die alle elektronica herbergt – geen gaten in deze klankkast!

vd5

Bonamassa’s ‘Goldie’
In de stand van DreamGear toonde Dutch Music Event-organisator Ben van de Putten een verzameling van zes door Joe Bonamasa gesigneerde gitaren. Vijf daarvan waren Epiphone en Gibson Bonamassa signaturemodellen, maar de zesde was het interessantst: een getrouwe kopie van Bonamassa’s ‘Goldie’ Stratocaster. Via de gitaartech van Bonamassa was Van der Putten in bezit gekomen van de exacte maten van de gitaar, die hij vervolgens bij de Fender Custom Shop liet bouwen. Hij wist zelfs alle stickers te bemachtigen die op het origineel geplakt zitten, waaronder een VIP-pas van een Litte Feat-tour uit 2001! Toen hij Bonamassa de gitaar aanbod om ‘m te signeren, was deze verrast, maar de Amerikaan stelde wel vast dat het een “fake” was – zij het een hele goede.

vd8vd9


zoeken
zoeken