Max Guitar Scheveningen

De nieuwe winkel van Robbert van der Ende

Gitarist Extra 23-07-2015 21:07

‘Retail’ in de muziekinstrumentenbranche heeft de afgelopen vijf jaar enorme veranderingen doorgemaakt. Webwinkels kwamen op, gevestigde dealers moesten ermee ophouden of werden opgekocht. Max Guitar kiest z’n eigen weg, met een gloednieuwe, prachtige winkel in de haven van Scheveningen. Eigenaar Robbert van der Ende leidt ons rond en vertelt over het concept achter de winkel.

door Erk Willemsen

De grote gitaar voor de deur wijst ons de weg. Op zoek naar de parkeermeter. Die is er niet. Da’s mooi, zo in midden in de haven, vlakbij zee. Tegenover het museum-marineschip (toepasselijk uitgerust met een groot bord ‘Marshall Plan’…) is de winkelentree. In Max Café wordt je meteen hartelijk ontvangen. Loop je door dan kom je in een waar gitaarwalhalla terecht. Honderden gitaren schitteren ons tegemoet. Een hele PRS-wand, een aparte Fender Custom Shop, een aparte Gibson Custom Shop, een Taylor-muur, een ruimte met versterkers, en natuurlijk, geïntegreerd, het voorheen elders in Den Haag gevestigde Casa Benelly, boordevol akoestische gitaren. Binnenkort zullen er ook basgitaren in de winkel te vinden zijn. 

 

Concept
Hoe durft iemand het in deze tijd van internetwinkelen aan zo’n ‘fysieke’ winkel te openen? Eigenaar Robbert van der Ende: “Inmiddels heb ik 31 jaar ervaring, heb ik heel veel winkels in de wereld gezien, en heb ik alle dingen onthouden die wel en niet goed werken. Dat heb ik samengeperst in een concept waarvan ik denk dat deze tijd erom vraagt.

“Er is veel vraag, bewust of onbewust, naar kwaliteit. Tot voor kort was ‘goedkoop en snel’ hot. Goede service en hoge kwaliteit winnen snel terrein. Met Max Guitar speel ik in op die ontwikkeling. Mensen moet je iets bijzonders aanbieden om te zorgen dat ze voor jouw winkel in de auto te stappen. Ik zeg liever ‘neem even de tijd’ voordat je tot aanschaf overgaat, dan dat ik iemand push meteen iets te kopen. Dat werkt gewoon zoveel beter.”



Feedback, Mijnheer Gitaar, Max Guitar
Robbert van der Ende richtte Feedback Den Haag op in 1984, verhuisde in 1987, 1992 en 1994. In dat jaar nam hij Muziek Servaas over, de legendarische winkel in Den Haag. In 1996 ging die winkel in Den Haag failliet, maar kon hij door met Mijnheer Gitaar in Amsterdam. “In 1999 heb ik Mijnheer Gitaar verkocht en ben ik naar Hongarije gegaan. Daar heb ik heel andere dingen gedaan. Na terugkomst in 2004 ben ik Max Guitar begonnen. Op een gegeven moment kon ik een winkel in Nijmegen overnemen, en onlangs heb ik ook de vestiging van Nederland Muziek in Almere omgedoopt tot Max Guitar. Ook Casa Benelly heb ik overgenomen, wat altijd al dé plek voor  klassieke, steelstring-, flamenco- en jazzgitaren was. Die winkel is nu geïntegreerd in de winkel in Scheveningen.”  

Midden- en hoogsegment
“Webwinkels zie ik niet direct als concurrent. Zij zitten toch vooral in het lage segment. Wij doen voornamelijk zaken in het midden- en hoogsegment. Wij kunnen iets bieden wat webwinkels niet kunnen bieden. Service en kwaliteit dus, maar ook gezelligheid, workshops en een grote voorraad die zichtbaar is. En als er iemand met een gitaar komt binnenlopen die bij een webwinkel is aangeschaft, en vraagt of we die willen afstellen, dan doen we dat – niet helemaal gratis in dat geval, maar dat is dan ook goed uit te leggen. Natuurlijk kun je bij ons ook online alles aanschaffen, maar 80 procent van de weborders behandelen we wél persoonlijk. Dat is intensief, maar het verdient zich terug.” 



Drie winkels
De nieuwe Max Guitar in Scheveningen is het slotakkoord van de stappen die Van der Ende heeft gemaakt het laatste jaar, resulterend in drie Max Guitar winkels: in Almere, Nijmegen en Scheveningen. Over de overname van Nederland Muziek in Almere zegt Van der Ende: “Nederland Muziek was een historisch belangrijke winkel, een bruisend centrum van muzikale activiteit. Iedereen die maar ‘iets’ in de muziekbranche betekent of betekende, kent dit bedrijf. Wij willen daar ouderwetse waarden als vakmanschap, kennis, high-end producten, persoonlijke service maar ook gezelligheid en sfeer koppelen aan een bredere voorraad en een zeer moderne bedrijfsvoering.
De winkel in Nijmegen had al eerder verzocht bij de Max Guitar keten ondergebracht te worden. Met de bundeling van de winkels in Den Haag, de voormalig aan de Laan van Meerdervoort gevestigde winkel en Casa Benelly in de winkel in de haven van Scheveningen is de trilogie voltooid.  



In de winkel in Scheveningen zullen wekelijks workshops en clinics plaatsvinden op het podium in de winkel. Bij de ingang is er het Max Café, waar je zelfs een lunch kan genieten. Bij Max Guitar zal je je al gauw thuis voelen, net als Spike.

www.maxguitarstore.com

 

Adressen Max Guitar Store

 

Max Guitar Scheveningen
Dr. Lelykade 12
2583 CM Den Haag (Scheveningen Haven)
070 449 03 33
ma 12:00–18:00
di-wo 10:00–18:00
wo 10:00–18:00
do-vr 10:00–20:00
za 10:00–17:00
zo 12.00-17.00 elke eerste zondag vd maand 

 

Max Guitar Almere 
Radioweg 5
1324 KW Almere
036 546 0030

 

Mac Guitar Nijmegen
Van Berchenstraat 3-B
6511 BA Nijmegen
024 360 45 82

 


zoeken
zoeken