aanmelden
Andy Timmons virtuoos en onderhoudend
Uitverkochte clinic in Noordwijk
Gitarist Extra 25-10-2015 12:11
Zaterdag 24 oktober demonstreerde Andy Timmons tijdens een mede door Gitarist en Meet Music mogelijk gemaakte Ibanez-clinic in muziekwinkel Music All In in Noordwijk op overtuigende wijze waarom hij tot de shred-elite gerekend kan worden. Daarnaast bleek de Amerikaan een onderhoudende causeur, die net zo lief over de herkomst van songtitels praatte als over de harmonische structuur van zijn muziek.

Na het voorprogramma van de Nederlandse shredder Remy Hansen, die wat verbluffende staaltjes two-handed tapping liet zien, betrad Andy Timmons het podium van de bomvolle clinicruimte, slechts gewapend met zijn Ibanez AT100, Mesa Lone Star versterker, een pedalenplank en een computer met begeleidingstracks. De Amerikaan speelde een bloemlezing uit zijn repertoire, waarbij sommige nummers met een indrukwekkende intensiteit werden uitgevoerd. Timmons besloot zijn set met de bonustrack van zijn ‘Plays Sgt. Pepper’-album, Strawberry Fields Forever. Dit live toch niet makkelijk te reproduceren Beatles-nummer bracht hij op bewonderenswaardige manier tot leven.

Spanning-ontspanning
In het vragenrondje met het publiek legde Timmons uit dat zijn muziek vooral rond spanning-ontspanning draaide. Hij demonstreerde dat het interessanter is om tijdens een akkoord een niet-akkoordtoon te spelen “omdat die ergens heen wil”, namelijk naar ontspanning. Ook raadde hij het publiek aan vooral veel toonladders te oefenen, maar op te passen voor “toonladdermuziek” en vooral de diepte en de emotie te zoeken. Stevie Ray Vaughan kende nauwelijks meer dan de pentatonische toonladder, zo betoogde hij, maar niemand kan beweren dat hij geen groot gitarist was.

Pedalen
Ook ging Timmons nader in op de effecten die hij gebruikte. Het uitpuilende pedalboard dat aan zijn voeten lag wordt geschakeld door een switcher van The GigRig. Daarmee kan hij allerlei combinaties maken, maar het gaat vooral om vier effecten.
Voor compressie gebruikt hij een Carl Martin Compressor Limiter (naast een andere compressor voor een seventies-stijl geplet geluid). Een krachtig clean geluid met een randje krijgt hij met een Boss Blues Driver met het volume van het halselement ver teruggedraaid. Hiervoor heeft hij een condensator op de volumepot van zijn Ibanez om ‘treblebleed’ (verlies van hoog) te voorkomen.

pedals 

Timmons houdt van een ruimtelijk geluid en daarvoor vertrouwt hij op een Strymon TimeLine delay, volgens hem bijna zo goed als een Electro-Harmonix Memory Man (zijn favoriete delaygeluid), maar veel betrouwbaarder on the road. Als hij toert heeft hij niet altijd zijn Mesa Lone Star bij zich. In dat geval gebruikt hij een JHS distortionpedaal waarmee hij het Lone Star-geluid dicht kan benaderen. Het pedaal is naar Timmons specificaties gemodificeerd en komt binnenkort als Andy Timmons signaturepedaal op de markt.

Ouwe trouwe Ibanez
Timmons hield ook nog een lofzang op zijn Ibanez AT100, die hem al meer dan 20 jaar trouw dient. De prachtig ingespeelde hals oogde organisch en voelt ook zo, aldus Timmons. Het geluid was met de jaren warm en vol geworden, maar had daardoor ook wel wat van zijn agressie verloren, gaf hij toe. Dat waardeerde hij zo aan de in Indonesië gemaakte productiemodellen, de AT10P en AT10RP, die een soort goede ‘nieuwigheid’ hebben in hun geluid, maar daarbij net zo fijn spelen als Timmons eigen gitaar.  

Op zondag 25-10 gaf Timmons eveneens acte de présence in Namen, bij Rockamusic.