aanmelden
B-Bender: de vergeten klassieker
Video bij het artikel in Gitarist 297
Gitarist Extra 20-11-2015 12:11
De B-Bender werd ontworpen door Gene Parsons en Clarence White van The Byrds. Het is een ingenieus mechanisme dat ervoor zorgt dat een standaard elektrische gitaar als een pedalsteel gaat klinken. Veel gitaristen hebben nog nooit van deze uitvinding gehoord, maar Samuel hdn heeft 41 gitaren met een B-Bender erop in zijn verzameling. In Gitarist 297, december 2015 praten we met de Zweed en kijken we naar zijn collectie. Hier kun je in een aantal video's de B-Bender in actie zien.

Maar allereerst laten we de geestelijk vader en nog steeds enige producent van de B-Bender aan het woord, Gene Parsons. Hij vertelt over de onstaansgeschiedenis van de 'pull-string' en laat zien hoe hij werkt. 

Britse countrypicker Albert Lee is ook fan van de B-Bender. In een lesvideo laat hij zien hoe je het mechaniek kunt gebruiken.

Tot slot Mr. B-Bender himself, Clarence White. Op zijn verzoek bedacht Gene Parsons het mechaniek. We zien hem live met The Byrds in 1970 in het Duitse tv-programma Beat Club met het nummer Chestnut Mare. Duidelijk is te zien dat de body van zijn Tele twee keer zo dik als normaal door de behuizing die de B-Bender herbergt; moderne B-Benders liggen volledig in de body verzonken.