Bert Meulendijks Kemper versterkerprofiles

Audiovoorbeelden bij het interview in Gitarist 299

Gitarist Extra 21-01-2016 08:01

De Kemper Profiling Amp is in steeds meer studio’s en op steeds meer podia te zien en te horen is. Eindelijk lijken er digitale klankmodellen (bij Kemper ‘profiles’ genoemd) te zijn die ook voor de professionele gitarist voldoen. Naast Kemper zelf bieden steeds meer gitaristen en geluidstechnici hun zelfgemaakte profiles te koop aan, zo ook studioveteraan Bert Meulendijk. In Gitarist 299, februari 2016, vertelt hij hoe hij zijn profiles creëert. Beluister hier de stadia van het profilingproces en een aantal resultaten.

kemperIn zijn vijfentwintig jaar als veelgevraagd gitarist heeft Bert Meulendijk een fraaie collectie versterkers opgebouwd, met o.a. een Soldano Caswell, Ernst Fliek The Rover en Bogner  Ecstacy Classic. Allemaal amps die zich live en in de studio hebben bewezen. Van een aantal van deze versterkers heeft hij Kemper profiles gemaakt.

Bij het profilen is Bert uiterst zorgvuldig te werk gegaan. "Eerst heb ik de sound van de amp opgenomen, met de gitaar rechtstreeks in de amp. (...) Daarna de sound van de gitaar door de Kemper (input en send) naar de amp laten gaan om te horen of er verlies is in sound door AD/DA-conversie. (...) Daarna heb ik de profile gemaakt, zo nodig getweakt, en de sound van de Kemper profile direct vanuit de Kemper in Pro Tools beluisterd. Ten slotte heb ik de sound vanuit de Kemper via de monitor out naar een eindtrap en kabinet gestuurd en dat weer opgenomen in Pro Tools. Pas als ik geen enkel verschil hoorde tussen de Kemper en het origineel was ik tevreden."

Profilingtraject Bogner Ecstacy Classic
Beluister hier de de verschillende stadia van dit profilingtraject voor de Bogner  Ecstacy Classic:

1. Sound van de Bogner, gitaar rechtstreeks in de amp.

2. Sound van de gitaar door de Kemper (input en send) naar de Bogner amp. Kijken of er verlies in sound is door AD/DA-conversie. Zo ja, op de Bogner corrigeren.

3. Sound van de Bogner profile (direct vanuit de Kemper in Pro Tools).

4. Sound vanuit de Kemper via monitor out naar een eindtrap en kabinet en dat weer opgenomen in Pro Tools.

5. Uiteindelijke profile voorzien van compressie en galm, direct uit de Kemper,

Soundsamples
Luister hier naar een paar voorbeelden van door Bert Meulendijk gemaakte Kemper profiles. Meer voorbeelden vind je op zijn webstite www.bmkemperprofiles.com

Ernst Fliek The Rover kanaal 2, gespeeld met een Strat met het halselement.

V-Empire Blue Rumble MK2 kanaal 1, gespeeld met een Tele met beide elementen.

’64 Vox AC30, gespeeld met een Tele met het halselement.

CAE 3+ kanaal 2 crunch, gespeeld met een Folreden Strat-type met het halselement.

Z.Vex Box of Rock (het enige effectpedaal in Bert Meulendijks profilepakket), gespeeld met een Folreden Strat-type met het halselement

zoeken
zoeken