Richard Thompson stijlanalyse

Audio bij de workshop in Gitarist 301

Gitarist Extra 24-03-2016 10:27

Al vijftig jaar lang betovert Richard Thompson een groot publiek met zijn fingerstyle-techniek. In Gitarist 301, april 2016 werpen we een nadere blik op Thompsons gitaarstijl. Hier vind je de audio van de voorbeeldtabs.

Hij groeide op in het Engeland van de jaren vijftig en kwam daar in aanraking met allerlei verschillende muziekstijlen. Van jazzlegendes als Django Reinhardt, Louis Armstrong en Duke Ellington tot rock ‘n’ roll-artiesten als Buddy Holly en Jerry Lee Lewis. Voeg daar nog aan toe zijn belangstelling voor blues, traditionele Keltische muziek en Britse folk, en het is duidelijk waarom Richard Thompson werd wie hij is: een creatief muzikant die allerlei stemmingen kan oproepen.

Thompson brak eind jaren zestig door met zijn band Fairport Convention, wier wilde fusie van Engelse folk en Amerikaanse blues een compleet nieuwe sound opleverde. Na dit succes besloot hij in 1972 solo te gaan. Een reeks albums onder eigen naam volgde, meestal samen gemaakt met zijn toenmalige vrouw, folkzangeres Linda Peters. Zijn Keltische invloeden traden duidelijk op de voorgrond in de uptempo gefingerpickte begeleidingen voor zijn beschouwende, weldoordachte teksten. Met zijn instrumentale album ‘Strict Tempo’ uit 1981, met traditionele Britse en Zuid-Afrikaanse invloeden, vestigde Thompson definitief zijn naam als akoestisch virtuoos. Zijn akoestische tour de force is het nummer 1952 Black Vincent Lightning van het album ‘Rumor And Sighs’ uit 1991.

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartij van de workshop moet klinken.

zoeken
zoeken