aanmelden
Slide zonder slide
Audio bij de workshop in Gitarist 320
Gitarist Extra 19-10-2017 12:10
Vind je na de beginnerscursussen elektrisch en akoestisch slide van de afgelopen twee maanden slide spelen toch nog te moeilijk? In Gitarist 320, november 2017 geven we je een paar manieren om te doen alsof, zonder dat je daarvoor een bottleneck nodig hebt.

Hier is een fijn feit: er is geen makkelijke manier om slide te spelen. Toch is het leuk en de moeite waard om te leren, ook al vraagt het veel tijd en toewijding om het onder de knie te krijgen.

Bij wijze van compromis zijn er diverse manieren om te klinken alsof je slide speelt, maar dan met standaard gitaartechniek. Met wat oefening klinken deze licks erg cool.

In Gitarist 320 geven we vier van deze technieken. Beluister hier de audio om te horen hoe de speelvoorbeelden moeten klinken.

Lick 1 Portamento
Deze lick draait helemaal om opdrukken omdat dat de enige manier is om op een gitaar een portamento-effect te krijgen, een soepele overgang tussen noten.

Lick 2 Vibratoarm
Er is natuurlijk nog een manier om op de gitaar noten op te drukken en dat is met gebruik van de vibratoarm.

Lick 3 Namaak pedalsteellick
De pedalsteel is de ultieme slidemachine. Op gitaar kunnen we de pedaaleffecten nadoen door twee of drie snaren tegelijk op te drukken, of één noot op te drukken terwijl een tweede op dezelfde toonhoogte blijft.

Lick 4 Lick in de stijl van Jerry Donahue
Dit is een lastige lick waarvan het slot moet klinken als een steelgitaar.