aanmelden
Eric Johnson - stijlanalyse
Audio bij de workshop in Gitarist 328
Gitarist Extra 21-06-2018 22:06
In Gitarist 328, juli 2018 duiken we in de technieken van de alom gerespecteerde virtuoos en toonmeester Eric Johnson. Beluister hier hoe de speelvoorbeelden uit het blad moeten klinken.

Eric Johnsons stijl is een unieke combinatie van allerlei verschillende muzikale invloeden, met gitaristen van Jimi Hendrix en Keith Richards tot Wes Montgomery en Chet Atkins en nog veel meer. Toch is zijn spel met niemand te vergelijken en direct herkenbaar.

Dat geldt ook voor zijn geluid: Johnson is uitermate kieskeurig als het om de gitaren, versterkers en effecten gaat die hij gebruikt. Hij mikt op een kristalheldere cleane sound, een Keith Richards-achtige, vervormde slaggitaarsound en een volle soloklank die aan een vroege Clapton doet denken.

Voorbeeld 1
In dit voorbeeld vind je een aantal grepen die Eric Johnson graag gebruikt; meestal gaat het om drieklanken waarvan de middelste toon een octaaf is verhoogd.

Voorbeeld 2, 3 en 4
Deze demotrack is verdeeld in drie voorbeelden. Er is ook een backingtrack waar je zelf overheen kunt spelen.


Voorbeeld 5
De toonlader waar Eric Johnson het meest om bekend staat is zonder twijfel pentatonisch, zowel mineur als majeur. Je hoort dit voorbeeld eerst langzaam en dan snel gespeeld.