aanmelden
Paul Gilbert analyseert zijn nieuwe album Behold Electric Guitar
Track voor track - inclusief videos
Gitarist Extra 16-05-2019 09:05
Een nieuw Paul Gilbert-album is goed nieuws voor iedereen die van gierend gitaarwerk en knappe composities houdt. In Gitarist 339, juni 2019, gunt Gilbert ons een exclusieve kijk op zijn album ‘Behold Electric Guitar’, van begin tot eind.

foto Jason Quigley 

We zijn altijd blij met een nieuwe Paul Gilbert. Hoe is dit album tot stand gekomen?

“Elk nieuw album geeft me de kans om gitaar te spelen, nieuwe muziek te schrijven, met geweldige muzikanten te spelen, nieuwe foto’s te maken en de huur te betalen. Allemaal goede dingen. Dus dat probeer ik zo vaak mogelijk te doen.”

Hoe kwam je aan de titel?
“Mijn oorspronkelijke titel was veel te lang. Ik weet dat ik gezien word als shredder, terwijl ik de laatste tijd veel luister naar jazz en blues. Daarom wilde ik de luisteraar waarschuwen dat er veel verschillende stijlen op het album staan, dus dacht ik aan ‘Behold My Rock, Blues, Jazz, Pop, Metal, Electric Guitar Album’. Dat is veel te lang, dus werd het ‘Behold Electric Guitar’.

In Gitarist 339 bespreekt Gilbert alle 12 tracks van het album. We pikken er een uit hier op Gitarist.nl. 

Track 5. Sir You Need To Calm Down

Werk je zo’n lange gitaarsolo als deze van tevoren uit of ga je er gewoon voor?
“Ik analyseer eerst het akkoordenschema, ook als het blues is, en bekijk dan welke noten ik weg kan laten om beter op de akkoordovergangen te focussen. Dat weglaten zorgt voor veel nieuwe vingerzettingen en tijdens het spelen denk ik steeds na over welke vingerzettingen ik kan inzetten om de beste harmonische keuzes te maken. En met mijn muzikale instinct creëer ik ritmische frases, speel ik met gevoel en verbind ik mijn frases aan elkaar zodat de een logisch volgt op de ander.”

Nog twee tracks van het album, nu live in de studio gespeeld:  

Things Can Walk To You

Gitarist 339 bestellen, om de commentaren van Gilbert op alle tracks te lezen? We sturen op zonder verzendkosten! 
Klik hier.  

Paul Gilbert - Behold Electric Guitar is uitgekomen bij Mascot Label Group. Daar kan je de plaat ook bestellen.