In 20 minuten... betere funkgrooves leren spelen

Audio bij de workshop in Gitarist 340

Gitarist Extra 20-06-2019 10:06

In Gitarist 340, juli 2019 vind je de noten en tabs bij deze workshop. Zo funky heb je nog nooit geklonken en dat allemaal vanwege deze les.

Bij vroege funk denken we met name aan de Godfather of Soul, James Brown. Jimmy Nolen is de bekendste gitarist die met Brown speelde en hij maakte het gebruik van dominant 9 akkoorden afgewisseld met losse noten - precies in de ‘pocket’ tussen bas en drums - populair. Later namen gitaristen als Paul Jackson Jr en Nile Rodgers het stokje over en ontwikkelden de stijl verder. In de jaren negentig bracht John Frusciante met de Red Hot Chili Peppers meer rock in de funk.

Beluister hier de audio om te horen hoe de voorbeeldpartijen in het blad moeten klinken. Elk voorbeeld wordt een keer langzaam en een keer snel gespeeld.

Soul/funkgroove met dominant 9 akkoorden
Deze klassieke Sex Machine-achtige begeleiding in de stijl van Jimmy Nolen bestaat uit de inmiddels vaak gebruikte 9 en 13 akkoordfragmenten.

Hot Chili-funk
In de jaren negentig voegde John Frusciante een stevige portie rock toe aan de funky stijl van de Red Hot Chili Peppers.

Chic-akkoorden
Nile Rodgers is een meester in het uitbreiden van akkoorden, zoals ons voorbeeld laat zien.

Pop in de stijl van PJJ
LA-sessiegigant Paul Jackson Jr speelde de stuiterende losse-notenlicks op enkele van Michael Jacksons grootste hits.

zoeken
zoeken