Arjen Lucassen en de nieuwe Ayreon

Trailer Transitus en diverse video's vanuit de studio

Gitarist Extra 15-10-2020 08:10

Arjen Lucassen is wereldwijd geliefd vanwege de progrockopera’s met sciencefictionteksten die hij de afgelopen 25 jaar onder de naam Ayreon uitbrengt. Zijn nieuwe dubbelalbum ‘Transitus’ - meteen de eerste week al nummer 1 in de albumcharts vorige week - klinkt echter flink anders dan zijn voorgangers. Dit heeft voor een deel met de afwijkende ontstaansgeschiedenis van het album te maken. Lucassen vertelt ons in Gitarist 356, november 2020, alle ins en outs van het proces. Hier op Gitarist.nl kun je de trailer zien, en een aantal intrigerende video's met de studio-opnames in beeld en interviews met de muzikanten door Arjen Lucassen zelf.

“Mijn droom is om een film te maken”, legt Lucassen het ontstaan van ‘Transitus’ uit. “Gewoonlijk begin ik altijd met de muziek, maar dit keer ben ik daarom begonnen met het verhaal. Dat was een hele andere opbouw, wat wennen was voor me. Het is geen metalalbum, het is meer musical-achtig geworden. ‘The Source’ was een metalalbum en dan ga ik gewoon zo vet mogelijk. Nu was het echt: gitaar, versterker, speaker. Meer niet. Niet dubbelen, gewoon heel duidelijk en eerlijk. Ook met het idee dat het niet te heftig kon als het een film wordt. Concessies doen wil ik het niet noemen, want ik hou van heel veel soorten muziek, maar het heeft wel in mijn hoofd gespeeld dat het voor een breder publiek geschikt zou moeten zijn.”

 

De solo van Joe Satriani op Get Out! Now!

Ayreon - Get Out! Now! (feat. Dee Snider, Tommy Karevik & Joe Satriani)
De hele track met de solo van Joe Satriani - met video vanuit de studio (zonder Satriani, dat dan weer wel/niet)

 

En de solo van Marty Friedman! 

En natuurlijk ook een geweldige solo van Arjen Lucassen zelf! 

Talk of the Town, met video vanuit de studio.

Arjen Lucassen over zijn partner in crime toetsenist/producer Joost van den Broek

En over drummer Juan van Emmerloot, waarbij Arjen Lucassen uitlegt waarom hij voor het eerst niet met Ed Warby werkte. 

Tot slot de mini-movie waarover hij het volgende zegt: 'And finally the official video... the most outrageous mini-movie I ever made! Welcome to the mystical realm of Transitus with Simone Simons as the Angel of Death, Tommy Karevik as Daniel, Marcela Bovio and Caroline Westendorp as the Furies... and Listen to my Story!'

 

 

zoeken
zoeken