Vertragingstactiek: hoe gebruik je delay?

Audio bij de feature-workshop in Gitarist 375

Gitarist Extra 19-05-2022 10:05

Delay, wat is dat eigenlijk? In Gitarist 375, juni 2022 leggen we uit hoe dit veelgebruikte echo-effect werkt en wat de belangrijkste begrippen zijn die je moet kennen. Dan wil je natuurlijk weten wat de beste delaypedalen zijn. We bevelen er aan vier aan waarmee je zeker uit de voeten moet kunnen. Tot slot, niet onbelangrijk: hoe gebruik je delay? In het workshopgedeelte van de feature behandelen we vijf manieren, compleet met voorbeelden in noten en tabs. Hier vind je de audio van die voorbeelden. Bij elk voorbeeld is ook een aparte backingtrack waar je zelf over kunt spelen.

Voorbeeld 1 Ritmische herhalingen
Voor ons eerste voorbeeld lieten we ons inspireren door The Adults Are Talking van The Strokes en net als het kwintet uit New York gebruiken we een delaypedaal om getimede, ritmische herhalingen op de juiste plek te krijgen.

Voorbeeld 2 Ruimtelijk effect
Hier gebruiken we onze delay voor een spookachtig, ruimtelijk effect zoals de Arctic Monkeys dat deden op Dance Little Liar.

Voorbeeld 3 Gepunteerde achtsten
Dit ritmische effect komt voor op Bucketheads Big Sur Moon en Dream Theaters Lifting Shadows Off A Dream.

Voorbeeld 4 Fade-out
Lange delaytijden kunnen een sfeervolle sound creëren, zoals in Greetings en Truth van Devin Townsend.

Voorbeeld 5 Synth met dubbele delay
Voor deze door Tool geïnspireerde gitaarpartij gebruiken we twee delays die in combinatie voor een mooi synth-pad effect zorgen.

zoeken
zoeken