Trots op zijn gitaarspel: Jack White

Video en audio bij het interview in Gitarist 376

Gitarist Extra 23-06-2022 10:06

Jack White heeft dit jaar heel wat te melden - bijvoorbeeld twee nieuwe soloalbums. Toch is van een vooropgezet plan geen sprake: "Meestal ben ik al halverwege als ik in de gaten krijg dat zich een nieuw album aandient", vertelt hij ons in Gitarist 376, juli 2022. We spraken Jack vanuit zijn huis in Nashville, waar hij - gedwongen door de pandemie - de songs voor zijn nieuwe albums schreef en opnam in zijn Third Man Studios.

‘Fear Of The Dawn’, dat in april verscheen, staat vol stoer gitaarwerk terwijl het tweede album, ‘Entering Heaven Alive’, dat in juli uitkomt, veel rustiger en akoestischer is. 

Jack is erg trots op zijn gitaarwerk op deze albums: "Als iemand me zou vragen naar een goed voorbeeld van mijn manier van spelen, zou ik waarschijnlijk ‘Fear Of The Dawn’ noemen. Er staan dingen op die ik nooit eerder heb gedaan, en ik heb er nieuwe technieken gebruikt waarvan ik niet wist dat ik ze beheerste."

De vette riifs en coole sounds zijn gelukkige in de meeste nummers gebleven, zoals ook te horen in een live-optreden in Stephen Colberts Late Show, waar Jack en band de albumtrack What's The Trick? spelen. 

Jack had in dezelfde show ook een interview met Colbert, waarin hij vertelt dat hij ooit een ontmoeting had met Prince waarbij deze hem bezwoer zich nooit door anderen te laten vertellen hoe hij gitaar moest spelen. 

De afgelopen jaren speelde Jack regelmatig op signaturemodellen van andere artiesten, zoals Eddie Van Halens Wolfgang en St. Vincents Music Man. "Ik wilde (-) gitaren hebben die ontworpen waren voor iemand anders. Het was interessant om te zien wat anderen het belangrijkst vinden in het instrument dat ze live gebruiken."

Zelf heeft Jack meerdere opmerkelijke customgitaren, waaronder de Gretsch Copper Triple Jet uit zijn Raconteurs-dagen en nu de Fender Three-Wheel-Motion Low Rider Telecaster: "Die heb ik ontworpen en zit vol met mijn ideeën, zoals een heleboel gadgets. We veranderden de B-bender in de Tele, zodat we nu een B-bender en ook een G-bender hebben.” 

In de video hieronder van de repetitie van Taking Me Back bespeelt Jack een variatie op de Three-Wheel-Motion Low Rider Tele met een Filter'Tron-type brugelement in plaats van de originele Lace Sensor.    

‘Fear Of The Dawn’ is nu uit. Het tweede album, ‘Entering Heaven Alive’, komt op 22 juli uit.

 

zoeken
zoeken