Niks dan licks

Audio bij de workshop in Gitarist 389, augustus 2023

Gitarist Extra 27-07-2023 10:07

In Gitarist 389, augustus 2023 vind je de noten en tabs bij deze workshop. In deze serie geven we elke maand een gevarieerde verzameling licks in de stijl van bekende gitaristen op drie moeilijkheidsniveaus: makkelijk, gemiddeld en gevorderd.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 389, augustus 2023. Vanaf vrijdag 28 juli in de winkel. Of je kunt deze editie bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.

Voorbeeld 1 Ric Ocasek (The Cars)
Dit voorbeeld maakt gebruik van tweeklanken op de derde en vierde snaar, en klinkt als een akkoordenschema in A majeur. Het kan heel goed de basis voor een song zijn.

Voorbeeld 2 Ritchie Blackmore
Deze riff maakt gebruik van een combinatie van de losse E-snaar (grondtoon) en de eerste drie tonen van de E mineurtoonladder.

Voorbeeld 3 Christone ‘Kingfish’ Ingram
Het opdrukken van de eerste snaar geeft dit idee in A mineurpentatonisch vorm en karakter. Let op dat sommige tonen een kwart en andere een hele toon opgedrukt moeten worden.

Voorbeeld 4 Mark Knopfler
Dit voorbeeld wisselt tweeklanken af met losse tonen van de A mineurpentatonische toonladder.

Voorbeeld 5 Mikael Åkerfeldt (Opeth)
Dit akkoordenschema maakt gebruik van reine (5) en verminderde (b5) kwinten op de derde en vierde snaar. Gespeeld tegen de doorklinkende losse A- en B-snaar ontstaan interessante samenklanken.

Voorbeeld 6 Louis Kalil (Braziliaans metalgitaarwonderkind)
Deze lick maakt gebruik van een combinatie van tapping- en legatotechnieken om vloeiende lijnen met grote intervallen te creëren.

zoeken
zoeken