Les 3 in de 8-delige videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu'. Kijk de video hier op Gitarist.nl en lees de achtergronden bij de hele videoserie en in het bijzonder deze Les 3! Wat is de invloed van blues op de stijl van gitaristen die nu actief zijn in pop, rock, jazz en metal? In acht afleveringen van de videoserie 'De magie van de blues in de muziek van nu' gaat Jack Pisters in op bluesladders en hun sfeer, sound en feel. Wat is de invloed van blues op de stijl van gitaristen die nu actief zijn in pop, rock, jazz en metal? In Gitarist en hier op Gitarist.nl kun je de achtergronden lezen bij de videoserie in 8 afleveringen.
Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Gitarist 410, mei 2025. Vanaf dinsdag 22 april in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Gitarist op zonder verzendkosten.
In deze videoserie geeft Jack Pisters voorbeelden van allerlei manieren om de pentatonische toonladder toe te passen, van blues tot vrolijke popsongs, grunge en freaky fusion. Elke maand, bij uitkomen van een nieuwe editie Gitarist, verschijnt een nieuwe aflevering, 8 maanden lang.
Jack Pisters legt uit: “We hebben het dan nog steeds over die vijf noten, maar met alle mogelijkheden kan je er rustig een leven lang mee bezig zijn. Sterker nog: met een paar van die mogelijkheden kan je een leven lang gelukkig zijn. Dat vind ik wel belangrijk om aan te geven, dat moeilijk of meer niet per se beter is. Het is een keuze. Ik ga tegen Yngwie niet zeggen dat hij minder moet spelen en tegen BB King niet dat hij meer moet spelen. Je gaat ook niet tegen Frank Zappa zeggen: doe niet zo moeilijk.”
Hoewel de mogelijkheden uitgebreid zijn, zijn de voorbeelden eenvoudig en praktisch. Zo kun je snel aan de slag met de concepten en jouw eigen spel en improvisaties verrijken.
Bekijk hier de video van les 1: One size fits all.
Dit is de link naar de video van les 2: Kleur in klank - spelen met licht en donker
Les 3 hebben we opgesplitst in 3 delen. bekijk alle drie de delen!
Les 3 - Deel 1: hoe je met pentatoniek en frasering de bluesfeel vasthoudt, ook binnen een diatonische context.
Les 3 - Deel 2: hoe je bluesy kan klinken over een akkoordenschema dat niet uit de traditionele blues komt.
Hoe volg je met verschillende pentatonische ladders nauwgezet alle akkoorden van een toonsoort?
Les 3 - Deel 3: Hoe je aan de hand van 5 kernelementen (A=Attitude M=Motorisch A=Auditief C=Creativiteit K=Kennis) de facetten van de lessen onder de knie kan krijgen.
En lees hieronder de extra uitleg bij de video van Les 3 'Country (& bluesy roads) in and out of Nashville' en de AMACK aandachtspunten van de workshop op Amsterdam Guitar Heaven
AMACK-schema A=Attitude M=Motorisch A=Audiovisueel C=Creativiteit K=Kennis
In les 3 gaan we de akkoorden binnen een toonsoort nauwkeurig volgen met bijpassende pentatonische ladders. In een majeur toonsoort zijn de akkoorden op trap I, IV en V majeur en op II, III en VI mineur. Trap VII geeft een verminderde drieklank die graag oplost naar I, maar die vaak vervangen wordt door een V-akkoord met de zevende toon in de bas. Dat klinkt frisser en heeft dezelfde functie.
Als je goed kijkt naar het schema, zie je dat elk majeur akkoord een mineur parallel heeft binnen de toonsoort. In C majeur kun je daardoor met drie verschillende pentatonische ladders álle akkoorden volgen:
• C/A mineurpentatonisch voor de I- en VI-akkoorden
• F/D mineurpentatonisch voor de IV- en II-akkoorden
• G/E mineurpentatonisch voor de V- en III- akkoorden
Zo kun je binnen één toonsoort muzikaal én logisch improviseren met pentatoniek.
A: Zorg dat je deze drie pentatonische ladders echt in je systeem krijgt - je moet ze kunnen dromen. Pas ze toe met zelfvertrouwen, concentratie en overzicht. Net zo belangrijk: raak vertrouwd met de akkoorden binnen álle toonsoorten, zodat je flexibel kunt schakelen.
M: Begin met A, D en E mineur. Gebruik steeds dezelfde basispositie en schuif die mee met de akkoorden. Zorg dat je ondanks positiewisselingen muzikaal blijft spelen en melodische verbindingen maakt.
Breid je beheersing uit naar de twee schuifbare vingerzettingen en de vijf vaste posities uit les 1. Doe dit voor elk akkoord en sla geen positie over. Pas dezelfde aanpak toe op C, F en G. Werk systematisch en bouw aan flexibiliteit en overzicht.
A: Een volgende stap is het innerlijk horen en zingen van de trappen, ladders en eventuele blue notes. Dit helpt je om niet alleen met de vingers, maar ook vanuit je gehoor te spelen. Let erop dat de pentatonische ladder die je gebruikt op V, III of VII niet de grondtoon van de toonsoort bevat (C), dat maakt oriëntatie op gehoor extra belangrijk.
C: Vervolgens ga je melodieën maken. Gebruik de ladders om blues lijnen, doublestops en spannende intervallen te creëren. Dit is technisch uitdagend, maar muzikaal rijk. Koppel wat je hoort aan wat je weet en speelt dit noemen we klank-greep associatie.
K: Een bijzondere extra is de mineur 6-pentatoniek (ook dominant pentatoniek genoemd), waarbij je de kleine septiem vervangt door een grote sext. Deze past verrassend goed boven trap II, V en VII, vanwege het tritonusinterval tussen de 4e en 7e toon van de toonsoort. In C majeur krijg je dan: D - F - G - A - B.
Klaar om te ontdekken? Check de video op Gitarist.nl of ons Youtube-kanaal GitaristVideo en ga aan de slag!
Download ook het inleidende artikel uit Gitarist 407