Workshops Gitarist 216

De audio online

Gitarist Extra 27-02-2009 00:41

De onderstaande audiofragmenten horen bij de workshops in Gitarist 216. Je vindt de bijbehorende notenbalken, tabulatuur en tekst en uitleg op pagina 64 t/m 67 in het blad.

Rocklicks: Prince
Prince wordt als gitarist zwaar onderschat; de meeste mensen kennen alleen zijn solo aan het einde van Purple Rain. Dat is jammer, want hij is een veelzijdige gitarist die net zo makkelijk superfunky slagjes speelt als gierende rocksolo’s.

In het eerste audiofragment worden de voorbeelden achter elkaar doorgespeeld. Het tweede fragment laat alleen de backingtrack horen, waar je zelf overheen kunt spelen.

Je hebt een Flash Player nodig om te kunnen luisteren.

Luister verder:
‘Purple Rain’ (1984, Warner)

Ritmegitaar: Andere maatsoorten
Veel grote rock- en metalbands maken regelmatig gebruik van andere maatsoorten dan vierkwartsmaat. Als je nooit in een andere maatsoort hebt gespeeld is deze workshop echt iets voor jou!

In het eerste audiofragment hoor je de riff in vierkwartsmaat. Audiofragmenten 2 t/m 5 zijn de backingtracks van bas en drums in respectievelijk 4/4, 7/4, 7/8 en 5/8.

Je hebt een Flash Player nodig om te kunnen luisteren.

Luister verder:
Tool – ‘Aenima’ (1996, Silvertone)

Van blues naar jazz: De pentatoniek voorbij (8)
De akkoordgrepen van de workshop van deze maand passen bij bigbands, maar ook bij zigeunerjazz of jazzbluesjams. Het stuk staat in D en verbindt de standaardakkoorden van de blues met omkeringen en tussenakkoorden.

In het eerste audiofragment hoor je de akkoorden. Fragment twee laat alleen de backingtrack van bas en drums horen.

Je hebt een Flash Player nodig om te kunnen luisteren.

Luister verder:
The Count Basie Orchestra met Freddie Green – ‘April In Paris’ (1955, Verve)

zoeken
zoeken