aanmelden
SENA Performers Gitaardag in Bergen op Zoom
Workshops, Q&As en concerten van topgitaristen op 8 april
Events 07-04-2018 07:04
Ad Vandenberg, Jan Akkerman, Stochelo Rosenberg, Arnold van Dongen, Yori Swart en vele anderen komen zondagmiddag 8 april naar het Stadskasteel in Bergen op Zoom voor workshops, Q&A’s en concerten. Je hebt gratis toegang tot deze Sena Performers Gitaardag, die deel uitmaakt van de Sena Performers Guitar Week.
Verderop in die week is er op 11 april Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night en op 12 april de uitreiking van de Sena Performers European Guitar Award (SEGA) aan Joe Satriani.
Gitarist is partner van de Guitar Week.

De Sena Performers European Guitar Award avond op 12 april in Gebouw-T is al helemaal uitverkocht. Joe Satriani komt er met zijn eigen band spelen, en voorafgaand daaraan treden onder anderen Leendert Haaksma, Marcel Coenen, Leif de Leeuw, Edsart Udo de Haes, Anneke van Giersbergen en Jan Akkerman op.
Zie ook het bericht elders op Gitarist.nl. Klik hier.

Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night op 11 april
Op woensdag 11 april is er de Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night in Gebouw-T in Bergen op Zoom.  Voor ‘zijn’ Guitar Night benaderde hij de fameuze gipsy-gitarist Stochelo Rosenberg (foto), Leendert Haaksma (Anouk), Ruben Hoeke en jazz-gigant Anton Goudsmit (New Cool Collective, The Ploctones).
Akkerman laat zich begeleiden door zijn vaste band waar ook zijn dochter Laurie deel van uitmaakt. Organisator Jean-Paul Heck is erg blij met de komst van Akkerman. "Er is geen muzikant in de historie van de Nederlandse muziek die zo tot de verbeelding spreekt als Jan Akkerman. Het is vooral mooi dat hij niet in het verleden leeft maar nog altijd progressief denkt en speelt.”
Voor tickets, klik hier.

Sena Performers Gitaardag op zondag 8 april
De gratis toegankelijke Gitaardag op zondag 8 april in het Stadskasteel in Bergen op Zoom biedt een middag workshops, Q&A’s en concerten door Nederlands’ beste gitaristen.

Sena Performers Gitaardag
De gratis toegankelijke Gitaardag op zondag 8 april in het Stadskasteel in Bergen op Zoom biedt een middag workshops, Q&A’s en concerten door Nederlands beste gitaristen. Van 13.00-18.00 uur kan je in vier verschillende zalen van het Stadskasteel kiezen uit tal van stijlen en benaderingen.

Programma Hofzaal
13.00 Opening
13.45 Yori Swart 
14.55 Arnold van Dongen
15.50 Ad Vandenberg (foto)
16.40 Jan Akkerman 
17.15 Stochelo Rosenberg & Mozes Rosenberg

Workshops in andere zalen  
13.15 Harald Heijnen
13.45 Jack Pisters 
14.15 Sebas Honing
14.45 Jeroen Borghouts
15.15 Sebas Honing
15.45 Maxim Slock
16.15 Sebas Honing
16.45 Harald Heijnen
17.15 Kees van Eijck & Laurens Zitman
17.45 Conrad Hultermans
Sjak Zwier
gitaarbouwer is de hele dag aanwezig in de Tuinzaal voor uitleg en advies
Ook is er in de La Pucelle zaal een Gitaarquiz. Test je kennis! 

Zondag 8 april 13.00-18.00 uur 
Stadskasteel, Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom
Gratis toegang! 

De Sena Performers Guitar Week wordt mede mogelijk gemaakt door SENA, Keymusic, Gebouw-T en Gitarist magazine.

              

       

TOELICHTINGEN OP HET PROGRAMMA VAN DE GITAARDAG

Ad Vandenberg 
Hij was de eerste winnaar van de Sena European Guitar Award. Dat was in 2008, in een wat luwe tijd voor ‘Adje’ van den Berg wat betreft zijn muzikale carrière, na zijn wereldwijde successen met Vandenberg en Whitesnake. In 2014 maakte hij zijn wervelende comeback met zijn band Moonkings. Eind 2017 komt het tweede album, ‘MKII’ uit. In Gitarist schreven we: “Vandenberg heeft een aantal uitstekende rocknummers in de traditie van Free, Led Zeppelin en Hendrix geschreven. Aan het einde van slotnummer If You Can’t Handle The Heat speelt Vandenberg de langste en meest uitbundige solo die hij ooit opnam.”

Op de Gitaardag doet Vandenberg een Q&A, geleid door organisator van de Guitar Week en muziekjournalist Jean-Paul Heck, en natuurlijk neemt hij zijn gitaar mee om zijn woorden te illustreren.

Jan Akkerman 
Hij werd onlangs voor de achtste keer in successie door lezers van Gitarist gekozen tot Gitarist van het jaar, zie de uitslag van de Gitarist Poll in de maart-editie van Gitarist. In het openhartige interview in Gitarist 310, januari 2017, ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag, zegt hij: “Heb ik hard geoefend? Het is maar hoe je het bekijkt. Ik zat wel twaalf uur per dag of langer met een gitaar in mijn handen. Tot mijn dertigste of zo. Toen begon ik te begrijpen hoe de wereld echt in elkaar zat en heb ik dat ding een jaar of tien, vijftien in de hoek gegooid.”  

Jan Akkerman was in 2009 winnaar van de Sena Performers European Guitar Award. In de Q&A op de Gitaardag, zondag 8 april, kun je hem het hemd van het lijf vragen en zal hij ongetwijfeld ook zijn karakteristieke gitaarspel laten horen. Een paar dagen later, 11 april, heeft hij zijn eigen avond tijdens deze Guitar Week: Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night, waarvoor hij tal van gasten uitnodigt. Zie de volgende pagina.

Yori Swart 
Ze maakt razendsnel furore, deze zeer getalenteerde singer-songwriter. En bepaald niet alleen vanwege haar schitterende songs en fraaie zangstem. Ze speelt geweldig gitaar en begeleidt zichzelf op een heel aparte manier, met gebruikmaking van allerlei loopingtechnieken. In 2017 bracht ze haar album ‘September’ uit. In maart kon ze bekend maken dat ze deel gaat uitmaken van de nieuwe live-band van Ilse de Lange.
Yori Swart gaat op de Gitaardag het openingsconcert verzorgen: 13.34-14.45 uur. 

Yori Swart opent de Sena Performers Gitaardag op 8 april met een uur durend concert (foto door Eric van Nieuwland)  

Stochelo Rosenberg & Mozes Rosenberg
De koningen van de gipsyjazz! Stochelo Rosenberg begon op tienjarige leeftijd met gitaarspelen. Hij leerde het van zijn vader en zijn oom Wasso Grunholz, maar leerde het meest door te luisteren naar de opnamen van zijn held, Django Reinhardt. In het begin van zijn carrière speelde hij op een Favino gitaar, later kocht hij een oude Selmer met nummer 504. Django Reinhardt speelde met een Selmer gitaar nummer 503. Hij toert al jaren met het fameuze Rosenberg Trio.

De broers doen het slotconcert op deze Gitaardag, vanaf 17.15 uur!

Workshops op de Gitaardag
Diverse gitaristen geven workshops tijdens de Gitaardag op zondag 8 april. In de Hofzaal, in La Pucelle en in Stijlkamer 1 van de Markiezenhof, allemaal in het Stadskasteel.

Arnold van Dongen
Hij werd bekend met Lois Lane en Total Touch en speelde bij tal van artiesten, van Ilse DeLange en Marco Borsato tot Mathilde Santing, Trijntje Oosterhuis en Julya Lo’ko. Hij leverde bijdragen op het Nederlandstalige album ‘Meer Dan Ooit’ van Edsilia Rombley en ‘Ordinary Man’ van Danny Vera en is te horen op het eerste Nederlandstalige album van zangeres Glennis Grace.

Op de Gitaardag doet hij een uitgebreide workshop in de Hofzaal.

Jack Pisters doet begin van de middag een workshop. Hij is de ontwerper en studieleider van de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, en tevens voorzitter van de SEGA, organisator van deze Guitar Week.

Harald Heijen geeft twee workshops:
* VST plug-in gitaareffecten
* Elektrisch gitaarensemble

Sebas Honing zal drie
workshops doen:
* Gitaareffecten
* Twee gitaarhelden uit de doeken
* Line 6 Helix

Kees van Eijck & Laurens Zitman workshop:
* Akoestisch gitaarensemble

Jeroen Borghouts workshop:
* Concert in Django Reinhardt-stijl (gipsyjazz)

Maxim Slock workshop:
* Solo-improvisatie technieken op septiem akkoorden

Conrad Hultermans workshop
* Twee gitaarhelden uit de doeken

Sjak Zwier gitaarbouw
* Gitaarbouwer Sjak Zwier is de hele dag aanwezig in de Tuinzaal voor uitleg en advies

Ook is er in de La Pucelle zaal een Gitaarquiz. Test je kennis! 

Zondag 8 april 13.00-18.00 uur 
Stadskasteel, Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom
Gratis toegang!

De Sena Performers Guitar Week wordt mede mogelijk gemaakt door SENA, Keymusic, Gebouw-T en Gitarist magazine. 

Sena Performers
Elk jaar ondersteunt Sena Performers allerlei projecten op sociaal-cultureel (SoCu) vlak. Van showcases, festivals en muziekwedstrijden tot het helpen financieren van albumopnames. Voorbeelden van SoCu-projecten zijn Sena Performers POPnl Award, Sena Performers Talent Stages op de Bevrijdingsfestivals, Sena Performers European Guitar Award, Sena Performers Muziekproductiefonds, Sena Performers Dutch Jazz Competition en Cello Biënnale Amsterdam.
Meer informatie, klik hier


www.sena.nl 
www.sega-award.com
www.facebook.com/guitaraward