Snarenplukkers in Wild Verband met Jac Bico zondagmiddag 12 februari

Vervolg van de theaterserie met BJ Baartmans

Events 05-02-2023 08:02

Een muzikale talkshow met de gitaar in de hoofdrol: het idee zat al langer in het achterhoofd van gitarist en producer BJ Baartmans. ‘Snarenplukkers in Wild Verband’ is afgelopen halfjaar van start gegaan met Wouter Planteijdt, Jan Hendriks en Leif de Leeuw. Komende zondagmiddag staat BJ Baartmans met Jac Bico op het podium van Schouwburg Cuijk. Een ode aan de gitaar, met iedere maand een andere gitarist in de spotlight. In samenwerking met Gitarist en StageCoach Sessions.

Tussen 30 oktober 2022 en 16 april 2023 vinden zeven theatermiddagen plaats in en om Cuijk, met de apotheose op het Boothuis Festival op 28 mei 2023, met Vedran Mircetic.

De eerstvolgende editie van Snarenplukkers in Wild Verband vindt plaats op zondagmiddag 12 februari: BJ Baartmans en Jac Bico. 


zo 12 feb
Jac Bico | Het Veerhuis, Oeffelt
Hij is een veelgevraagd sessiemuzikant en werkte met o.a. Henny Vrienten, Doe Maar, JP den Tex, Huub van der Lubbe en Mathilde Santing. Sinds 2014 is Jac Bico de leadgitarist van ‘The Analogues’, de band die in binnen- en buitenland met veel succes het werk van the Beatles vertolkt.

Zie ook de StageCoach Sessions videoserie die we in 2020 met Jac Bico maakten

Zijn prachtige soloalbum Alone Together was onze Release van de Week op 3 december 2021

 

We spreken BJ Baartmans over de theaterserie, die plaatsvindt in en om Cuijk. 

Bart Jan ‘BJ’ Baartmans gaat met de gitaar op schoot en zijn wervelende huisband The Space Age Travellers elke avond de  gitaristen presenteren. Met een schat aan beeld- en audiomateriaal komen allerlei onderwerpen aan bod, van muzikale inspiratiebronnen, de speurtocht naar een unieke sound en de lekkerste loopjes tot de ultieme gear, maar bovenal de levenslange en onvoorwaardelijke liefde voor het instrument met zo’n grillig karakter: de gitaar.

Tickets: schouwburgcuijk.nl

Snarenplukkers in Wild Verband 
De gitaristen en de data

za 11 mrt
Marcel De Groot | Huistheater de Steenakker, Haps
Marcel de Groot kreeg de muziek als zoon van Boudewijn de Groot met de paplepel ingegeven. Al sinds zijn tiende speelt hij de gitaar, in 1991 zette hij de eerste stappen op het toneel. Inmiddels is de Groot een veelzijdig en veelgevraagd gitarist en ook als componist weten steeds meer artiesten hem te vinden, zoals Beatrice van der Poel, Theo Nijland, Jan Rot, Ricky Koole en Paul de Leeuw. 

zo 12 mrt
Loek Schrievers | Huistheater de Steenakker, Haps
De Nijmeegse gitarist/producer Loek Schrievers is thuis in vele stijlen: blues, rock, country (Americana), jazz, Griekse muziek. Bovendien heeft hij zijn sporen verdiend als componist, arrangeur, producer, geluidstechnicus, onder andere in samenwerking met Frank Boeijen. 
Hij werkte ook met de legendarische Dr. John (the nighttripper) en andere Nijmeegse acts zoals Corporatian, Clemens van de Ven, Ted de Best, Wout Pennings en had een bandproject onder de naam Blue Lou and the Headhunters. Loek was jarenlang dé gitaardocent aan de Lindenberg en een inspiratiebron voor heel veel gitaristen uit de regio. 

zo 16 apr
Jaap Kwakman | Schouwburg Cuijk
Gitarist Jaap Kwakman is muzikant, tekstschrijver en componist, maar we kennen hem vooral als lid van de 3JS. Hij bespeelt gitaar, mandoline en piano en verzorgt bij de 3JS ook backing vocals. 
Al sinds zijn 15e speelt hij in verschillende bands. Hij viel tijdelijk in als gitarist van BZN, speelde in de begeleidingsband van Sita en sinds 2007 is hij onderdeel van de 3JS.

zo 28 mei
Boothuis Festival | Vedran Mircetic e.a. | Het Veerhuis, Oeffelt
Festivalmiddag ter afsluiting van de serie ‘Snarenplukkers in Wild Verband’. Geniet bij Het Veerhuis in Oeffelt van verschillende optredens in een ontspannen sfeer. Met o.a. Vedran Mircetic, de illustere gitarist van De Staat. De rest van het programma wordt in de loop van het seizoen bekendgemaakt.

Snarenplukkers in Wild Verband is een project van Schouwburg Cuijk i.s.m. StageCoach Sessions en Gitarist.

Tickets: schouwburgcuijk.nl

Interview met BJ Baartmans
We vroegen BJ Baartmans waarom hij deze theaterserie heeft geïnitieerd: “Een echte sideman blijft vaak toch wat meer op de achtergrond. En dat terwijl er zoveel te vertellen valt. Met ‘Snarenplukkers in Wild Verband’ draait dan ook alles om de gitarist. Bijvoorbeeld hoe iemand zich ontwikkelt ten opzichte van zijn instrument. Welke technieken gebruik je allemaal, door wie ben je beïnvloed? Ik nodig een aantal gitaristen van naam en faam uit om hierover te vertellen, hiervan voorbeelden te laten zien en om samen met de Space Age Travellers te spelen. Jan Hendriks begon bijvoorbeeld eind jaren zestig met covers in de stijl van Eric Clapton en Jimi Hendrix, maar speelde later geweldige reggae en Beatles-achtige partijen bij Doe Maar. In hoeverre heeft de psychedelische blues zijn latere speelstijl beïnvloed?”

Wat is het format van de theatervoorstellingen?
“Ik had al snel een waslijst van gegadigden voor de theaterreeks, klinkende namen met een indrukwekkende staat van dienst. Ik heb bewust gekozen voor mensen die al langer bezig zijn, omdat zij kunnen putten uit een schat aan verhalen. De meesten zeiden onmiddellijk ja, deels omdat ze mij kennen, maar ook vanwege mijn band, stuk voor stuk muzikanten met wie ze graag werken.

“En ja, lekker kletsen over hun passie, dat doen ze allemaal graag, zoals ook een autoliefhebber met plezier over auto’s praat. Niet dat er alleen maar gepraat wordt, want we zitten met de gitaar op schoot, dus we zullen ook veel spelen. Alleen, samen en met de band. Zo zou ik bijvoorbeeld ook even op hun gitaar kunnen spelen en zij op die van mij, zodat het publiek kan horen of iets in de gitaar of juist in de vingers zit.

“We vragen ze ook om een aantal gitaren mee te nemen: hun eerste gitaar, hun favoriete gitaar, hun meest bespeelde gitaar of een gitaar die om een andere reden bijzonder voor hen is. Ook spelen ze iets van hun eigen favoriete gitarist. Het publiek krijgt echt een inkijkje en leert de persoon achter de gitaar kennen.”

Als gitarist timmer je al zo'n veertig jaar aan de weg.
“Ja en ik ben ook al snel liedjes gaan schrijven voor de bands waarin ik speelde. Die waren in het Engels en Nederlands, eerst vooral in de new wave-hoek, maar gaandeweg meer in aan Amerikaanse rootsmuziek gerelateerde stijlen. In de loop van de jaren heb ik me, zowel elektrisch als akoestisch, erop toegelegd om een aantal van die stijlen echt goed onder de knie te krijgen voor mijn vaak verhalende liedjes. En voor de rol van sideman.

“Ik heb een eigen studio en produceer vaak andere artiesten. Ik doe daarbij veel sessiewerk als snarenplukker en dan kom je nogal wat verschillende muzikale invalshoeken tegen. Mijn eigen gitaarspel is toch vooral geworteld in blues, folk, jazz en country, maar ik ben hierin geen purist. Alles smelt zo'n beetje samen.” 

BJ heeft zich gespecialiseerd in slidegitaar en daarover voor Truefire instructievideo’s gemaakt: “Ik heb het in die video’s niet alleen over de meer gangbare bluesslidegitaarstijl in open G en D; het gaat een behoorlijke stap verder, harmonisch maar ook qua speeltechniek. Ik vind het te gek om daar in te duiken. En als je er een cursus over maakt leer je zelf ook weer heel veel bij.”. Vorig jaar was hij met The Space Age Travellers te zien in een uit elf video’s bestaande aflevering van onze StageCoach Sessions. En onlangs verscheen het Space Age Travellers-album ‘Satellite Shuffle’, waarover we schreven: “Zoals gebruikelijk weten The Space Age Travellers invloeden uit de jazz, de surfrock en de wereldmuziek op een volkomen spontane manier bij elkaar te brengen zonder dat het resultaat nadrukkelijk bij een van die stijlen ondergebracht kan worden. ‘Satellite Shuffle’ is precies wat het zelf wil zijn.”

Snarenplukkers in Wild Verband is een project van Schouwburg Cuijk i.s.m. StageCoach Sessions en Gitarist.

Tickets: schouwburgcuijk.nl

Al voorbij: 

zo 30 okt 2022
Wouter Planteijdt | Het Veerhuis, Oeffelt
Zanger en gitarist Wouter Planteijdt begon zijn carrière bij Door Mekaar en brak door als frontman van de band Sjako!. Later speelde hij als sessiemuzikant bij onder andere Paul de Munnik, Maarten van Roozendaal en Bob Fosko. Onlangs verscheen het album ‘Bullhorn II’, i.s.m Gerco Aerts op contrabas en Mischa Porte op drums en achtergrondzang, en ook met Sjako! is hij weer aan het touren.

zo 20 nov 2022
Jan Hendriks | Schouwburg Cuijk
Gitarist Jan Hendriks is vooral bekend als lid van Doe Maar. Al zijn hele leven speelt hij gitaar, sinds hij het als kind zichzelf leerde spelen. Na een korte carrière als gitarist in een coverband begon hij in 1978 bij Doe Maar. 
Na het uiteenvallen van de band bleef hij samenwerken met Ernst Jansz, met wie hij in het trio Rienne Va Plus speelt. Vanaf 2001 stond Hendriks jaarlijks in het theater met Boudewijn de Groot.

zondag 8 januari, 15.30u
Leif De Leeuw | Schouwburg Cuijk
Hij is zes keer op rij door onze lezers uitgeroepen tot beste bluesrock gitarist van de Benelux en zelfs een keer als Gitarist van het Jaar. Zijn sound is een fijne mengelmoes van rock, blues, americana, country en southern rock.  

Voor Gitarist maakte hij in 2020 een videoserie waarin hij het gitaarspel van zijn helden laat zien. Check het artikel en de videos hier.

Tijdens de middag Snarenplukkers spreekt BJBaartmans met hem over zijn gitaarspel en zullen ze vanzelfsprekend samenspelen. 

Klik hier voor tickets.  

 

 

zoeken
zoeken